‘Grote concerns moeten hun leveranciers sneller gaan betalen’

Een werkgroep van MKB-ondernemers onder leiding van oud-bestuurder Jan Peter Schmittmann van ABN AMRO voert beraad met topfunctionarissen van negen grote ondernemingen in Nederland over het sneller voldoen van facturen.

Hierover bericht het Financieele Dagblad.

‘Als grote bedrijven hun rekeningen sneller voldoen, krijgt het MKB weer financiële armslag om te ondernemen en te investeren. Het is een manier om de economische groei op gang te helpen’, zo licht Schmittmann toe. Het kleinbedrijf kan op dit moment geen kant op omdat banken de kredietkraan hebben dichtgedraaid. Multinationals kunnen in de regel nog wel aan geld komen.

De oproep van Schmittmann staat haaks op de bestaande trend bij grote concerns om betaaltermijnen op te rekken. De wettelijke periode van dertig dagen wordt op grote schaal genegeerd. Concerns wachten zo lang mogelijk met overboeken om hun cashmanagement te optimaliseren. Vooral het MKB is de dupe van deze handelswijze. Als het plan van oud-bankier Schmittmann slaagt, vloeit er weer meer liquiditeit in het financiële systeem.

Bron: Het Financieele Dagblad

Gerelateerde artikelen