Grote banken VS slagen voor stresstest

Eerste Wallstreet-banken verlaten Rusland
De sector zal een half biljoen verliezen maar de klap overleven.

De 23 grootste Amerikaanse banken zouden een stevige economische crisis overleven, concludeert de Federal Reserve op basis van zijn jaarlijkse stresstest. De koepel van centralebanken ging na of de kapitaalbuffers van de financiële concerns voldoende zouden zijn in het geval dat de werkloosheid oploopt tot tienprocent en commercieel vastgoed veertig procent van zijn waarde verliest.

Hoewel de banken in zo’n scenario ruim 500 miljard dollar zouden verliezen, blijven hun belangrijkste buffers sterk genoeg om niet failliet te gaan. Maar vicevoorzitter Michael Barr van de Fed, die gaat over het bankentoezicht, waarschuwde dat de stresstest slechts één manier is om de stabiliteit van banken te beoordelen.

Bestand tegen een keur aan economische scenario’s

“We moeten bescheiden blijven over de manier waarop risico’s kunnen ontstaan en ons blijven inspannen, zodat we kunnen verzekeren dat banken bestand zijn tegen een keur aan economische scenario’s, schokken en andere spanningen”, zei Barr.

Die opmerking volgt op de faillissementen van enkele middelgrote banken in de Verenigde Staten eerder dit jaar. Bij onder andere de omgevallen Silicon Valley Bank speelde mee dat de snelle stijging van de rentes problemen veroorzaakte in de beleggingsportefeuille van de kredietverstrekker.

De Fed voerde ook een verkennende test uit waarbij banken een scenario ondergingen waarin de inflatie en rentes harder stegen. Volgens de toezichthouder bleek daaruit dat de grootste banken zo’n situatie goed zouden doorstaan. Deze resultaten telden niet mee met het oordeel over de kapitaalbuffers van de banken.

Ervaringen meenemen bij de recente faillissementen 

Barr liet eerder weten dat hij graag scenario’s met meerdere soorten financiële tegenslagen voor banken wil testen. Daarin wil hij onder andere de ervaringen bij de recente faillissementen van Amerikaanse banken meenemen.

Beleggers in banken kijken met veel belangstelling naar de stresstests die onder meer Goldman Sachs, JPMorgan, Wells Fargo en Morgan Stanley ondergaan. Slagen die bedrijven, dan mogen ze in principe aandeelhouders belonen met dividenden of de inkoop van eigen aandelen.

Maar de verwachting is dat banken dit jaar voorzichtig zijn met die uitkeringen aan aandeelhouders. Fed-voorzitter Jerome Powell liet onlangs doorschemeren dat de kredietverstrekkers volgens nieuwe kapitaaleisen waarschijnlijk hogere buffers moeten aanhouden.

(ANP)

Gerelateerde artikelen