Grote afschrijving LeasePlan in Turkije

LeasePlan heeft in het derde kwartaal de winst zien dalen door een afschrijving van 73 miljoen euro op de Turkse activiteiten.

Oorzaak van de afschrijving is de waardedaling van de Turkse munt, de lira. LeasePlan kondigde vorige maand aan naar de beurzen in Amsterdam en Brussel te willen, maar een week later werden de plannen afgeblazen. Naar eigen zeggen vanwege de slechte omstandigheden op de aandelenmarkten.

Het nettoresultaat van LeasePlan zakte in het derde kwartaal op jaarbasis met 48 procent tot 67 miljoen euro. Onderliggend en exclusief de Turkse afschrijving verbeterde de nettowinst met 6 procent tot 147 miljoen euro. De vloot van LeasePlan groeide met bijna 7 procent tot ruim 1,8 miljoen voertuigen.

Vorige week werd bekendgemaakt dat financieel directeur Gijsbert de Zoeten en operationeel directeur Europa Marco van Kalleveen van LeasePlan met onmiddellijke ingang zijn opgestapt. Er werd geen reden voor het plotselinge vertrek gegeven. De Zoeten werkte sinds 2016 voor LeasePlan en was sinds 2017 financieel directeur. Van Kalleveen vervulde zijn functie als hoofd Europese operaties twee jaar.

Gerelateerde artikelen