Grootverbruikers loonsteun NOW betalen niet terug

Geen van de 25 grootste ontvangers van de NOW-loonsteun zijn van plan om die subsidie terug te betalen.

Dat blijkt uit een rondgang van de NOS naar aanleiding van het besluit van Booking.com om de ontvangen steun terug te geven. Dat deed het hotelboekingsbedrijf na ophef over het uitbetalen van bonussen. Demissionair minister Wouter Koolmees zei toen met andere bedrijven die steun ontvingen, maar waarbij de gevolgen van de coronacrisis meevielen, te gaan praten.

Onder meer DAF en Randstad maakten afgelopen jaar gewoon winst, zij het minder dan het jaar ervoor. Beide bedrijven geven aan de steun niet terug te betalen omdat ze daarmee personeel aan het werk hebben gehouden waarvoor tijdelijk geen werk was. Andere bedrijven als payrollbedrijf Ev Tilburg, cateraar Albron en horecagroothandel Bidfood zeggen dat het te vroeg is om al een beslissing te nemen over terugbetaling.

Sommige bedrijven betalen wel terug, maar dan komt dat omdat ze moeten. Openbaarvervoersbedrijven QBuzz en GVB betalen terug omdat ze anders niet in aanmerking komen voor een andere vergoeding voor de vervoerssector. Staalbedrijf Tata Steel Nederland betaalt een deel van de ontvangen steun terug omdat er niet genoeg omzetverlies bleek te zijn.

Gerelateerde artikelen