Grootste economieën voeren gedragscode in voor AI

Publicatieplicht over mogelijkheden, beperkingen een misbruik.

Er komt een gedragscode voor bedrijven die zich bezighouden met het ontwikkelen van systemen voor kunstmatige intelligentie (AI). Het gaat om een code die bestaat uit elf punten. Bedrijven zouden bijvoorbeeld rapporten moeten publiceren over de mogelijkheden, beperkingen en het gebruik en mogelijk misbruik van AI-systemen. Ook moeten ze investeren in beveiligingscontroles.

  • al langer zorgen dat AI een ontwrichtend effect kan hebben
  • code voor AI moet veiligheid en betrouwbaarheid AI bevorderen
  • grote economieën volgen AI-wetgeving EU

Dat hebben de zeven landen van de G7 afgesproken, het verbond van de zeven meest economisch toonaangevende landen. De code zou zijn bedoeld om veilige, beveiligde en betrouwbare AI wereldwijd te bevorderen.

Europese AI-regelgeving

Het initiatief volgt besluitvorming van het Europees Parlement in juni , toen wetgeving werd goedgekeurd om AI aan te pakken. De beoogde Europese verordening reguleert het ontwerpen van AI, het gebruik ervan en de verkoop van AI-systemen. Gezichtsherkenning met slimme camera’s in de publieke ruimte wordt verboden en er komen in de Europese Unie bindende regels voor grote chatbot-modellen als ChatGPT. [Artikel gaat verder na deze alinea]


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


EU gaat het verst

De gedragscode waarmee de G7-verband heeft ingestemd is een belangrijke. Andere grote economieën zoals Japan en de Verenigde Staten gingen tot nu toe nog niet zo voortvarend te werk als de EU.

Eerder dit jaar deden tal van deskundigen en betrokkenen uit het bedrijfsleven nog een oproep voor een pauze bij de ontwikkeling van AI. De kenners maakten zich zorgen over het gebrek aan een ‘vangrails’ voor het geval dat AI-systemen de maatschappij ontwrichten. (ANP)

Meer over AI in bedrijven

Gerelateerde artikelen