Grootbedrijf zorgt voor voldoende cash

Contanten van grote Europese bedrijven verdubbeld sinds vorige zomer.

De spaarpotten van grote Europese bedrijven zijn goed gevuld. Tegen de zomer zijn ze verdubbeld in vergelijking met vorig jaar. De kasstroom uit operationele activiteiten bedraagt dan 700 miljard euro. Dat is meer dan 4,5 procent van het Europese BBP. Dat blijkt uit het onderzoek (pdf) van de researchafdeling van kredietverzekeraar Euler Hermes.

“In de media verschijnen vooral berichten over bedrijven die omvallen omdat door de coronacrisis omzet wegvalt. De andere kant van de medaille is dat vooral grote concerns veel minder geld uitgeven. Dividend wordt verlaagd, investeringen worden uitgesteld, loonkosten vallen lager uit en ook wordt er minder belasting betaald. De cashpositie is nu vele malen sterker dan in economische hoogtij dagen,” stelt Johan Geeroms, Risk Director van Euler Hermes Nederland.

Onzekerheid

Volgens Geeroms hebben grote concerns bij het uitbreken van de crisis alles op alles gezet om een financiële buffer aan te leggen. “Als antwoord op de grote onzekerheid die ze op zich af zagen komen. Dat werd nog eens aangewakkerd door de loonsubsidies en overheidsgaranties voor bankleningen om een liquiditeitscrisis te voorkomen.” Volgens het onderzoek bereikte de groei van bedijfsleningen in april het hoogste niveau sinds 2009.

De buffers waren voor de coronacrisis al aanzienlijk, mede door de monetaire versoepeling van de ECB. Vooral het grootbedrijf in Duitsland zit goed in de liquide middelen. “Dat oppotten is in heel Europa al langer gaande en dat is natuurlijk geen goed teken,” zegt Geeroms. “Als je als bedrijf geen beter plan hebt dan bovenop je geld te zitten, dan is er iets anders aan de hand. Het geeft onzekerheid aan; een laag vertrouwen in de toekomst. Het spaargedrag wordt verder aangewakkerd en dat gaat ten koste van toekomstige investeringen.”   

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen