Grondstofprijzen in 2013 nog steeds hoog ondanks afnemende vraag
Daling agrarische grondstoffen
Wanneer de klimaatomstandigheden tijdens de komende oogsten gunstig blijven, dalen de prijzen van agrarische grondstoffen voor tarwe met tien procent en voor maïs met twintig procent. Dit haalt de druk af van de gehele voedingsindustrie. Walter Toemen, directeur Risk bij Euler Hermes Nederland: ‘De verwerkende voedingsmiddelenindustrie kan van de dalende inkoopprijzen profiteren en de winstgevendheid in deze industrieën kan worden verbeterd.’
Prijs ijzererts omhoog, koper en staal dalen
De marktprijzen voor industriële grondstoffen dalen naar verwachting ook licht, als gevolg van een dalende vraag uit met name Europa. De grondstofprijzen voor koper en staal dalen licht met vijf procent, terwijl de prijs voor ijzererts met negen procent stijgt. Toemen: ‘Dit zorgt voor verdere uitholling van de marges van de staalproducenten, terwijl zij het in Europa al moeilijk hebben door dalende volumes.’ Het lijkt niet waarschijnlijk dat de vraag op korte termijn zal verbeteren.
Olieprijs daalt, behoudens geopolitieke crisis
De olieprijs krijgt te maken met een neerwaartse correctie tussen de zeven en tien procent, tenzij zich een geopolitieke crisis voordoet zoals het geval was in 2012 in Iran, Libië, Egypte en Syrië. Dit kwam door het overschot aan olie en de exploitatie van niet-conventionele deposito’s in de Verenigde Staten.
Goudprijs heeft toppunt bereikt
Vanwege de stijging in vervoerscapaciteit in combinatie met de dalende vraag zag de zeevracht een sterke daling in 2012 die in 2013 verder terug stuitert met negen procent. Tot slot is de verwachting dat ook edelmetalen als goud een lichte prijsdaling zullen laten zien van vier procent. Mogelijk heeft de prijs van goud hiermee zijn hoogste punt bereikt met bijna USD 1.700 per ounce. De zilverprijs daalt verder met tien procent als gevolg van een dalende vraag in India.
Bron: Euler Hermes