Groeiende weerstand aandeelhouders tegen beloningbeleid

Bij een op acht beursfondsen keurden aandeelhouders het beloningsbeleid voor bestuurders af.

Bij bijna één op de acht beursfondsen werd het beloningsvoorstel voor bestuurders in de aandeelhoudersvergadering weggestemd, aldus de Vereniging van Effectenbezitters (VEB). Dat komt onder andere door een belangrijke nieuwe richtlijn voor beursfondsen, zij moeten vanaf dit jaar de beloning beter onderbouwen en laten weten of er maatschappelijk draagvlak is voor het voorgestelde beleid. Ook moeten aandeelhouders de kans krijgen om te stemmen en moet meer dan driekwart van de aandeelhouders akkoord zijn.

Bij acht van de 66 beursfondsen werd die drempel niet gehaald. Vastned, Ctac en AMG kenden zelfs een absolute meerderheid die tegen een beloningsvoorstel was. “Een dergelijke revolte onder aandeelhouders kwam niet eerder voor,” meent de beleggersvereniging. Aandeelhouders stemden voor het laatst tegen een beloningsvoorstel bij Philips in 2008. Bij nog eens acht andere beursfondsen werd het beleid wel goedgekeurd, maar was er toch weerstand tegen, zoals bij Basic Fit (22,7 procent van de aandeelhouders tegen) en TomTom (19,8 procent tegen). Bij die twee merkt de VEB op dat ook zonder de stem van de grootaandeelhouders het voorstel niet was aangenomen, omdat de topmannen van beide bedrijven allebei een flink pakket aandelen hebben waarmee ze dit konden voorkomen.

De VEB, die op aandeelhoudersvergaderingen de belangen van kleine aandeelhouders behartigt, stemde zelf in meer dan de helft van de gevallen (55 procent) tegen het beloningsvoorstel. Volgens de vereniging werd er dan niet genoeg rekening gehouden met de strategie en economische waarde van het bedrijf.

(bron: VEB)

Gerelateerde artikelen