Groeiende regelgeving kost miljard

"Er is een ongelooflijk woud ontstaan, en daar moet nu echt de hakbijl in." Jacco Vonhof, MKB-Nederland.

De regeldruk voor het MKB is deze kabinetsperiode met tenminste 1,15 miljard euro per jaar gestegen. Dat concludeert vandaag onderzoek van MKB-Nederland. Naar aanleiding van aanhoudende klachten van ondernemers over het toenemend aantal (complexe) regels, is onderzoek laten doen naar de regeldruk deze kabinetsperiode. Hiervoor zijn alle memories van toelichting van nieuwe wet- en regelgeving tot 1 juli 2020 doorgelicht. In slechts 40 procent daarvan is de regeldruk gekwantificeerd en alleen daarvan al tellen de kosten op tot 1,15 miljard euro. “De werkelijke stijging is dus nog veel groter,” reageert de voorzitter voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland. Hij schat dat de totale regeldrukkosten voor het MKB per jaar meer dan 20 miljard moet zijn.

Tweederde van de ondervraagden gaf aan dat de regeldruk merkbaar is gestegen. De complexiteit van regels is zo ingewikkeld geworden, dat 58 procent soms een deskundige moet inhuren om eraan te voldoen. Nog eens 17 procent zegt dat vaak te moeten doen. “Er is een ongelooflijk woud ontstaan, en daar moet nu echt de hakbijl in,” stelt Vonhof. “Financiële steun voor ondernemers om hun bedrijf door deze crisis te loodsen is cruciaal, maar dat geldt ook voor de omstandigheden waaronder zij dat moeten doen. Proportionele, begrijpelijke en uitvoerbare maatregelen en een voorspelbare overheid waren nog nooit zo belangrijk.’

One in, one out, ook in Nederland

Volgens MKB-Nederland is een probleem in Nederland dat er alleen maar regels bijkomen en er nooit iets van afgaat. Veruit de meeste EU-landen hanteren het one in, one out principe: voor elke regel die erbij komt moet er elders eentje worden geschrapt. Dat moet ook het beleid in Nederland worden, aldus MKB-Nederland. Ook wil de organisatie dat het volgende kabinet de regeldruk weer gaat bijhouden, dat er een “waakhond met tanden” komt en dat nieuwe wet- en regelgeving altijd voorafgegaan wordt door een bedrijfseffecten- en een proportionaliteitstoets die gepubliceerd worden. “We grijpen hier bij elk probleem of misstand meteen naar regels, zonder te kijken naar proportionaliteit of alternatieven. Maar regelgeving is niet altijd de oplossing.”

Verder vindt MKB-Nederland dat het volgende kabinet extra reductiedoelen moet stellen en dan vooral in het sociale domein. Zo gaf zo’n 70 procent van de kleine bedrijven aan dat de complexe regelgeving hen ervan weerhoudt om mensen aan te nemen. “Dat is slecht nieuws, zeker in deze tijd,” zegt Vonhof. “Als je ziet wat je als ondernemer moet doen om je eerste medewerker aan te nemen, dat is enorm. Daarom stellen wij voor: reduceer die regels en verplichtingen daar met tenminste 25 procent. Dat kan echt.”

(bron, foto: MKB Nederland)

Gerelateerde artikelen