Groeiend pessimisme over voortbestaan

Een derde tot helft bedrijven gelooft er niet meer in, en het aantal neemt toe.

Een derde tot bijna de helft van de ondernemingen in de meeste sectoren heeft geen vertrouwen in de toekomst. Zij stellen het hooguit nog 12 maanden vol te houden of durven helemaal geen uitspraak te doen. Bovendien zijn de aantallen pessimisten toegenomen ten opzichte van de meting in juni. Zo blijkt uit cijfers die het CBS vandaag bekend heeft gemaakt.

Uitschieters naar boven zijn de onroerend goed branche, zakelijke dienstverlening, en in mindere mate IT. Uitschieter naar onder is de horeca, hoewel dat een van de weinige is waar weer méér ondernemingen geloven dat ze er over een jaar nog zijn, ook al is dat percentage slechts 43 procent.

Met uitzondering van koeriersbedrijven gaven alle ondernemingen aan in september nog steeds minder flexibel inzetbare medewerkers nodig te hebben. Ontslag vanwege de coronacrisis kwam tot september in de meeste sectoren relatief beperkt voor. In de meeste bedrijfstakken gaven 0 tot 10 procent van de bedrijven aan dat er werknemers waren ontslagen wegens de coronacrisis. Bedrijfstakken die relatief veel bedrijven werknemers hebben ontslagen zijn de kunstsector (25 procent van de bedrijven) en de reisbranche (18 procent). Alleen in de detailhandel gaf meer dan 10 procent van de ondernemers aan dat ze juist meer werknemers hadden aangenomen tijdens de coronacrisis.

(bron: ANP; foto: Nik, Unsplash)

Gerelateerde artikelen