Groei zakelijke diensten zet door in 2017

Zakelijke dienstverleners blijven goed presteren. Voor het vierde jaar op rij groeit de zakelijke dienstverlening sneller dan de totale economie.

ING Economisch Bureau verwacht dit jaar een volumegroei van 3,5%. Het vertrouwen van ondernemers is groot. Een deel van hen ziet verdere verbetering van het economisch klimaat en verwacht meer personeel aan te nemen.

Zakelijke dienstverlening groeit verder
Met een verwachte volumegroei van 3,5 procent groeit de zakelijke dienstverlening voor het vierde opeenvolgende jaar sneller dan de totale economie. De groei ligt wel iets lager dan in 2016. De investeringen van bedrijven en overheid nemen in 2017 minder snel toe, maar de economische activiteit in voor de dienstverlening belangrijke sectoren groeit verder door. Uitzenders behoren opnieuw tot de snelste groeiers in de sector. Binnen de kennisintensieve zakelijke dienstverlening blijft advisering een belangrijke groeidriver, waarvan organisatieadviesbureaus en accountantskantoren de vruchten plukken.

Ferdinand Nijboer, sectoreconoom zakelijke dienstverlening: “De zakelijke dienstverlening behoort dit jaar opnieuw tot de best presterende sectoren. Door het jaar heen zal de groei wel wat afvlakken. Zakelijke dienstverleners groeien volgend jaar minder hard dan dit jaar.”
 
Ondernemers blijven positief
Dat het nog altijd goed gaat in de sector blijkt uit de vertrouwensindicatoren. Zo geeft van zowel specialistische als overige zakelijke dienstverleners ongeveer een vijfde aan dat het economisch klimaat is verbeterd. Bovendien verwacht een vergelijkbaar deel het personeelsbestand uit te breiden, al is het vinden van geschikt personeel vaak moeilijk. Het aantal werknemers, exclusief uitzendbanen, is in het eerste kwartaal van 2017 met 3.000 toegenomen. Evenveel als in de eerste drie maanden van 2016.

Gerelateerde artikelen