Groei van bedrijven gaat richting het nulpunt

Vierde kwartaal zal wellicht minder zijn dan het derde kwartaal.

Bedrijven in de dienstensector en industrie van de eurozone groeiden deze maand in het laagste tempo van de afgelopen zes maanden. Wordt alleen gekeken naar de productie van industriebedrijven, ging het zelfs om de laagste groei van de afgelopen zestien maanden.

Dat constateert de Britse marktonderzoeker IHS Markit.

De inkoopmanagersindex van IHS Markit voor de industrie in de eurozone, die aangeeft hoe actief bedrijven zijn, daalde tot 58,5 punten. Bij een stand van 50 of meer wijst de index op groei van de industriële activiteit, daaronder op krimp.

Daarmee groeide de dienstensector in het traagste tempo van de afgelopen acht maanden. Chris Williamson, hoofdeconoom van IHS Markit houdt er rekening mee dat de economische groei in de eurozone in het vierde kwartaal minder zal zijn dan in het derde kwartaal.

De oorzaak is bekend. Problemen met de aanvoer blijven het Europese bedrijfsleven dwarszitten. Door de beperkte beschikbaarheid van onderdelen kunnen ze minder produceren. Wat er wel van de band rolt, wordt in rap tempo duurder.

Na versoepelingen van veel coronaregels was de weg open voor bedrijven om weer meer te produceren. Maar daardoor steeg de vraag naar bijvoorbeeld chips of energie veel harder dan het beschikbare aanbod, waardoor er al maandenlang tekorten spelen. Sterke prijsstijgingen zijn het gevolg.

Hoofdeconoom Williamson van IHS Markit verwacht niet dat de logistieke problemen snel zijn opgelost. “Door de voortdurende pandemie blijven vertragingen in de distributieketen een grote zorg, doordat ze de productie beperken en prijzen alsmaar verder de hoogte in duwen.”

(ANP)

 

 

Gerelateerde artikelen