Groei industrie eurozone zwakt af door gebrek aan onderdelen

De groei van de industrie in de eurozone is in augustus afgezwakt naar het laagste niveau in zes maanden.

Volgens de Britse marktonderzoeker Markit speelt daarbij vooral het gebrek aan onderdelen zoals computerchips een belangrijke rol. Met name in de Europese auto-industrie wordt geworsteld met die chiptekorten, waardoor de productie wordt verstoord.

De inkoopmanagersindex van Markit, die de industriële bedrijvigheid meet, kwam voor augustus uit op een definitieve stand van 61,4 tegen 62,8 in juli. Een stand van 50 of meer duidt op groei, daaronder op krimp. Het is de tweede maand op rij dat de industriële activiteit minder sterk groeit. In juni bereikte de index nog een recordniveau van 63,4.

Volgens Markit hebben toeleveranciers aan de industrie moeite om aan de sterke vraag te voldoen, terwijl er ook sprake is van onvoldoende transportcapaciteit voor leveringen. Door die problemen in de toeleveringsketen lopen ook de inkoopprijzen op. Bovendien zijn de grondstofkosten toegenomen.

Ook in de Britse industrie neemt het groeitempo af vanwege tekorten aan onderdelen, aldus Markit. Die graadmeter zakte in augustus naar een stand van 60,3, het laagste niveau in vijf maanden.

Gerelateerde artikelen