Griekse banken zien weer geld binnenkomen

Griekse banken hebben sinds hun heropening op 20 juli per saldo ongeveer 1 miljard euro aan nieuwe tegoeden kunnen bijschrijven.

Dat meldde persbureau Bloomberg dinsdag op basis van een bron binnen de centrale bank van Griekenland.
De Griekse banken bleven in de eerste weken van juli gesloten uit vrees dat ze zouden omvallen door de grote onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Grieken haalden in de weken voor de sluiting van de financiële sector op 29 juni grote sommen geld van hun rekeningen, om zich in te dekken tegen een mogelijk vertrek van Griekenland uit de eurozone.
De Griekse banken zijn nog altijd zeer zwak. Hoe slecht ze ervoor staan, blijkt volgens de bron van de centrale bank uit onderzoeken en stresstests die eind oktober worden afgerond. Medio december zouden alle banken weer van voldoende kapitaal voorzien moeten zijn. Vervolgens zouden de restricties die nog altijd gelden in het kapitaalverkeer ook kunnen worden opgeheven.
Alles staat of valt echter met de vorderingen die worden gemaakt in de onderhandelingen over nieuwe steun van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds (IMF). Begin vorige maand werd een principeakkoord gesloten dat uitzicht biedt op verdere hulp, maar de overeenkomst moet nog altijd definitief worden opgesteld. De Griekse regering liet dinsdag weten erop te rekenen dat de eerste fase van de onderhandelingen op 18 augustus kan worden afgerond.
(ANP)

Gerelateerde artikelen