‘Grieken vragen 24 miljard in augustus’

Griekenland vraagt voor een eerste betaling aan noodsteun zo'n 24 miljard euro. Dat meldde de Griekse krant Avgi zondag.

Met de 24 miljard euro wil het nog in augustus bijvoorbeeld zijn banken versterken en schulden afbetalen aan de Europese Centrale Bank (ECB). 
Athene voert op dit moment gesprekken met de Europese Commissie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) over een pakket financiële steun van in totaal 86 miljard euro. De Griekse overheid denkt de gesprekken daarvoor medio deze maand af te ronden, waarna het bedrag in verschillende delen vrij kan komen.
De eerste tranche zou volgens Avgi onder meer gebruikt worden voor het herkapitaliseren van banken (10 miljard euro) en terugbetalen van een overbruggingskrediet (meer dan 7 miljard
euro). Voor de rente op Grieks staatspapier in handen van de ECB is ruim 3 miljard euro voorhanden.
Specialisten hebben eerder uitgerekend dat Griekse banken mogelijk zo’n 25 miljard euro nodig hebben. Zij staan zwaar onder druk omdat Grieken miljarden euro’s van hun rekeningen haalden. Eind juni gingen de banken dan ook dicht. Sinds 20 juli zijn ze weer open, maar er zijn nog altijd diverse restricties van kracht.
Avgi gaf aan dat als de gesprekken niet op tijd worden afgerond, er wellicht opnieuw tijdelijke financiering van de Europese autoriteiten moet komen. Die mogelijkheid, gelijk aan een overbruggingskrediet in juli, is naar verluidt nog niet formeel besproken.
(ANP)

Gerelateerde artikelen