Grensoverschrijdende transacties doen het beter

Grensoverschrijdende transacties vanuit opkomende markten lijken de crisis iets beter te doorstaan dan transacties vanuit ontwikkelde markten. Desalniettemin ziet KPMG bij beide een sterke neergang.

In de laatste zes maanden van 2008 werden slechts 107 transacties door bedrijven in de opkomende markten geregistreerd, een daling van 28 procent. Het aantal overnames door Westerse bedrijven van ondernemingen in de opkomende markten nam af tot 230 transacties, een daling van 37 procent.

Bij het onderzoek van KPMG zijn de transactiestromen tussen tien geselecteerde opkomende economieën en elf van de belangrijkste ontwikkelde markten geanalyseerd, waaronder Nederland. Hoewel het aantal overnames door de opkomende markten in de Westerse wereld nog steeds achterloopt bij het aantal transacties door de ontwikkelde landen in de opkomende economieën, wordt dit verschil kleiner.

Volgens KPMG zal het aantal transacties nog sterker afnemen door een gebrek aan vertrouwen door kopers in opkomende markten. Baanbrekende transacties van nationaal toonaangevende organisaties maakten kopers uit opkomende markten enthousiast.

Aangemoedigd door het succes van hun landgenoten gingen ze zelf op zoek naar een lucratieve deal. Deze transacties versterkten aanvankelijk het vertrouwen in de opkomende markten, maar nu lijkt het vertrouwen juist te worden geschaad. Dat heeft te maken met de wijze waarop een aantal transacties nadien in de problemen is gekomen. De bereidheid tot kopen is daardoor afgenomen.

Veel ondernemingen lijken zich volgens KPMG nu weer meer op de eigen binnenlandse markt te richten.

 

Gerelateerde artikelen