Graydon: Betaalgedrag bedrijven bereikt stipheidsrecord

Het betaalgedrag van het Nederlandse bedrijfsleven was nog nooit zo positief als tijdens het tweede kwartaal van 2015. Dat blijkt uit de barometer betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Gemiddeld werden facturen na 42,5 dagen voldaan.

‘Een nieuw absoluut record sinds het begin van de metingen in 2002,’ aldus Graydon. Het groeiend vertrouwen van ondernemers in aanloop naar de zomer en de toenemende aandacht voor een goed credit management, zijn volgens Graydon de basis waarom het Nederlandse bedrijfsleven steeds stipter zijn facturen betaalt.

Credit management  

Hans-Peter Vloemans, Sales Manager bij Graydon: ‘Het nieuwe record van 42,5 dagen wijst op een toenemend vertrouwen bij Nederlandse ondernemers. Dit heeft ertoe geleid dat ondernemers konden beschikken over meer liquiditeit en dus eerder in staat waren hun financiële verplichtingen te voldoen. Bovendien zien we dat bedrijven die beschikken over een goed credit management ervoor kunnen zorgen dat betalingsafspraken beter worden nageleefd.’

Overheid trage betaler

Uit de barometer betaalgedrag van Graydon blijkt echter dat de trend van sneller betalen niet terug te zien is bij de overheid en de semi-overheid. Vloemans: ‘De overheid stond al niet bekend als een snelle betaler en in plaats van een verbetering blijkt uit onze nieuwe studie dat de overheid er – in vergelijking met vorig jaar – nog twee dagen langer over doet om haar rekeningen te betalen.’

Facturen zakelijke dienstverlening snelst voldaan

Op sectorniveau valt in de Graydon barometer af te lezen dat facturen in de zakelijke dienstverlening met 38,7 dagen het snelst betaald worden. Daarna komen de land- en tuinbouw en de IT en telecom. Naast de eerder genoemde (semi)overheid, lopen de transportsector en de chemie branche achter met het betaalgedrag.

Gerelateerde artikelen