Goudverkoop sterk gestegen

Verkoop in het afgelopen kwartaal verdrievoudigd ten opzichte van het derde kwartaal van 2021.

Goud blijft onverminderd populair als veilige haven in onzekere tijden. De energiecrisis, de naderende economische recessie en de nog altijd hoge inflatie zorgen ervoor dat particulieren en beleggers goud als veilige haven verkiezen. Dit is duidelijk zichtbaar in het aantal goudtransacties, dat in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar substantieel is gestegen.

Zo is de verkoop van goud in het afgelopen kwartaal verdrievoudigd (+227 procent) in vergelijking met het derde kwartaal van 2021, blijkt uit data van het Goudwisselkantoor. De verkoop van goud en andere edelmetalen groeit zelfs harder dan de inkoop hiervan, die in het afgelopen kwartaal goed was voor een groei van 122 procent.

De aanzienlijke groei van het aantal verkopen is volgens Goudwisselkantoor een signaal van de blijvende populariteit van goud en andere edelmetalen in een onstuimig jaar. Als we kijken naar de eerste drie kwartalen – en de eerste drie kwartalen van 2022 afzetten tegen dezelfde periode in 2021 – is de verkoop van goud en andere edelmetalen zelfs vervijfvoudigd (+403 procent). Vooral in september was sprake van een drukke maand; zo bereikte het totale aantal verkooptransacties een niveau dat bijna vier keer zo hoog was dan in het derde kwartaal van 2021. Ook de inkoop van goud in de vorm van munten, sieraden en goudbaren is in het derde kwartaal gegroeid (+122 procent). Zo realiseren veel particulieren die gouden sieraden bezitten zich dat hun goud een aardig bedrag op kan leveren en wisselen zij deze voorwerpen in voor geld.

Gerelateerde artikelen