Gouden tijden

fallback
Morgen vindt in Noordwijkerhout voor de vijfde keer de dag van de overname plaats. Tijd voor een kijkje naar de genomineerden vanuit de bedrijven die in M&A onderwerp van gesprek zijn: Best M&A Strategy en Buy Out.

Best M&A Strategy
2004 was niet het jaar van de corporate fusies en overnames. Maar BV Nederland lag allerminst stil. Bedrijven desinvesteerden als nooit tevoren en brachten daardoor focus aan. Voor best M&A-strategy zijn niet voor niets de topmannen Hans Wijers van Akzo Nobel, Jan Bennink van Numico en Rob van den Bergh van VNU genomineerd. Wijers ging voor farma, verf en hoogwaardige chemie. Bennink kwam op zijn schreden terug en concentreerde zich op babyvoeding. Bij VNU vertrokken samen met Katja Schuurman de Gouden Gidsen.

Best Buy Out
Het snijwerk dat corporates over het algemeen deden leidde tot een hausse aan management buy outs. De een nog in een exotischere vorm dan de ander. Meest opmerkelijk waren Vendex KBB, PCM en Telfort. KKR speelde een bijzonder spel met het warenhuisconcern, de serieuze kranten vielen in handen van Apax en telecom betekende een meer dan bijzondere waardevermeerdering voor Greenfield Capital Partners. ‘Dit doet denken aan de gouden tijden van weleer in private equity’, zeiden ondervraagden dan ook.

TOELICHTING: M&A-ONDERZOEK
In het kader van de Dag van de Overname op 9 december hield Chief Financial Officer een grootschalig onderzoek onder 50 gerenommeerde spelers in de M&A-markt. Uit de uitkomsten daarvan zijn de genomineerden gedistilleerd. Dankzij het anonieme karakter van het onderzoek konden de ondervraagden onverbloemd en open hun mening geven over deals en personen. Daardoor is een uniek inkijkje in fusie- en overnameland ontstaan dat normaal gesproken maar moeilijk te verkrijgen is.

Gerelateerde artikelen