Global leader for tomorrow?

fallback
Of de door Philips' CPO Barbara Kux ingevoerde duurzaamheidverklaring de gewenste werking heeft, zullen we snel weten. Voor het eerst in de geschiedenis van het 114 jaar oude concern presenteert Philips zijn jaarcijfers namelijk in januari, op de 27e.

Koninklijke Philips Electronics’ CPO Barbara Kux betrok de toeleveranciers van Philips vorig jaar bij haar duurzaamheidstreven. De hoogste vrouw van Philips vroeg de vijftigduizend wereldwijde leveranciers van Philips – bij wie in 2003 voor 19, 2 miljard euro aan producten en diensten werd ingekocht – vorig jaar een zogenaamde duurzaamheidverklaring te ondertekenen. De verklaring stelt minimale gedragsregels ten aanzien van gezondheid en veiligheid, milieu, werkomstandigheden en kinderarbeid. Het naleven van de verklaring is voor Kux een belangrijke factor bij de beslissing of een zakelijke relatie wordt aangegaan of voortgezet.
Kux wil dat Philips niet alleen inkoopt, maar het aanbod van leveranciers beheert – supply management. De Zwitserse wil stimuleren dat inkopers intensief kijken naar de bedrijfsprocessen van leveranciers en met hen meedenken over kostenbesparingen.
Het ligt voor de hand waarom procurement steeds belangrijker wordt voor een onderneming als Philips. Met inkoop is namelijk tweederde van de totale omzet van Philips gemoeid. Als chief procurement officer streeft Kux, een van de machtigste zakenvrouwen van Europa, naar nauwe samenwerking met de Philips-partners om beter, sneller en goedkoper te worden. Kux heeft zich inmiddels ruimschoots bewezen. Zij doet al 25 jaar niet anders dan bedrijven winstgevend maken. De Zwitserse, getrouwd met een Nederlander, leidde concerns als ABB, Nestlé en Ford met succes Europa in. Kux behaalde cum laude een MBA van INSEAD en spreekt vloeiend Engels, Duits en Frans. Zij is lid van het bestuur van INSEAD en werd op het World Economic Forum gekozen tot ‘Global Leader for Tomorrow’.
Of zij die titel waard is, zal deze week weer blijken als Philips de jaarcijfers over 2004 bekendmaakt. Philips betaalt overigens wel een prijs voor de vervroeging van de jaarcijfers. Het volledige jaarverslag van het concern zal op de 27e niet beschikbaar zijn, alleen het zogeheten management report. Het financiële jaarverslag verschijnt op 22 februari.

Gerelateerde artikelen