Gijzelsoftware treft grote bedrijven

Megahack met geavanceerde ransomware treft grote Nederlandse bedrijven en vitale infrastructuur.

Meerdere grote bedrijven in Nederland zijn getroffen door bijzonder geavanceerde gijzelsoftware. Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) en cyberbeveiliger Fox-IT bevestigen dat na een bericht van de NOS. Namen van getroffen bedrijven zijn niet bekendgemaakt. Ook het exacte aantal gedupeerden in Nederland is niet bekend. Sommige slachtoffers betalen in stilte het losgeld. Wereldwijd zouden zeker 1.800 bedrijven en instellingen zijn getroffen.

Bedrijven die leveren aan de overheid en aan zogeheten vitale infrastructuur, zoals drinkwatervoorziening en energieleveranciers, zouden ook geraakt zijn. Het is dan ook “niet onwaarschijnlijk” dat de overheid en belangrijke voorzieningen last krijgen van de ransomware, volgens een rapport van het NCSC.

Gijzelsoftware was enkele jaren geleden een groot probleem. Daarna leek het probleem minder te worden, maar de laatste tijd is er een opleving. Het verschil is dat de cybercriminelen zich nu richten op bedrijven. Daar valt meer geld te halen. Bedrijven hebben hun beveiliging daartegen lang niet altijd goed op orde, zeggen NCSC en Fox-IT.

Lees ook: Groei slachtoffers gijzelsoftware

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen