Gevreesde loon-prijsspiraal komt in zicht

Foute boel als de lonen met tien procent of meer gaan stijgen.

Als de vakbonden hun zin krijgen en de lonen gaan met tien procent of meer omhoog, dan dreigt een loon-prijsspiraal. Daarbij leiden hogere lonen tot hogere prijzen, die vervolgens weer leiden tot hogere looneisen.

Dat zegt Klaas Knot, president van De Nederlandsche Bank. Om de inflatie in die situatie tegen te gaan zal de rente volgens hem dusdanig verhoogd moeten worden waardoor de economie in een recessie kan belanden.

Nog geen maand geleden klonk er een heel ander geluid bij De Nederlandse Bank. Toen zei Knot niet te vrezen voor te hoge lonen. “Ik heb eerder aangegeven dat zes à zeven procent loonruimte verantwoord is. Als de centrale bank geen hulp krijgt van sociale partners en overheid om de inflatie te beheersen, dan zal de rente verhoogd moeten worden waarmee we alle vormen van besteding afremmen. We krijgen dan te maken met een langdurige, hardnekkige inflatie waardoor een veel agressiever monetair beleid nodig is”, aldus Knot zondag in het tv-programma Buitenhof.

De Europese Centrale Bank (ECB) verhoogde afgelopen week de rente opnieuw in de strijd tegen de hoge inflatie. Dat ging wel minder hard dan voorheen. Er kwam een kwart procentpunt bij tegen een half procentpunt de vorige keer.

Volgens Knot heeft dit effect. “We zien dat het beleid begint te werken. De kredietverlening aan burgers en bedrijven begint moeilijker te worden. We zien dat de huizenmarkt begint om te slaan. Ons beleid werkt met een zekere vertraging, de grootste effecten van wat we tot dusver hebben gedaan, die gaan nog komen”, legt de ECB-president uit.

Knot sluit echter niet uit dat als de inflatie niet onder controle komt, de rente verder verhoogd gaat worden tot vijf procent of hoger. Hij benadrukt dat dit niet de verwachting is. “Waar we in Europa gaan eindigen, daar kan ik op dit moment nog niets over zeggen.”

(ANP)

Gerelateerde artikelen