Gemiddelde waarde leasecontracten in 2012 gestegen

De gemiddelde waarde van een leasecontract in 2012 was 83.960 euro. Dit is 6,1 procent meer dan in 2011. De meeste leasecontracten worden nog steeds gesloten in het MKB (ruim 70%), maar het grootbedrijf is met een groei van 50 procent het afgelopen jaar, in opkomst.

Dit blijkt uit de marktcijfers van 2012 van de Nederlandse Vereniging van leasemaatschappijen (NVL).

Het volume ‘new leasebusiness’ in 2012 komt uit op 3,9 miljard euro, dat is een daling met 4,4 procent in vergelijking met 2011. Oorzaak is de zwakke conjunctuur, gecombineerd met een uitzonderlijk zwakke tweede jaarhelft.

MKB
Dat er het meest wordt geleased in het MKB is te zien aan de omvang van leasecontracten. Bijna de helft van deze contracten heeft een waarde tussen de 10.000 euro en 50.000 euro. Met name de stijging van 26 procent van het aantal contracten met een waarde van meer dan vijf miljoen euro heeft gezorgd voor een hogere gemiddelde contractwaarde.

Leasing in 2012 in alle branches aanwezig
Uit de cijfers van de NVL blijkt ook dat bedrijven in alle branches van de economie gebruikmaken van leasing. Bedrijven in de vervoer- en opslagbranche leasen het meest. De onderwijsbranche is met een groei van 39 procent veruit het meest gestegen. Ook in de landbouwsector is met 16 procent sprake van een forse stijging.

De meerderheid van de producten die worden geleased, vallen in de categorie ‘transportmaterieel’. Daarnaast vond in 2012 een opvallende toename plaats in de categorie computers/ICT (38 procent). ‘ De stijging in de categorie ICT valt te verklaren doordat technologische ontwikkelingen elkaar in rap tempo opvolgen. Veel bedrijven zien door de bomen het bos niet meer en vinden leasen een veiligere optie dan kopen.’ Aldus Peter-Jan Bentein, secretaris-generaal van de NVL.

Financial leasen veruit populairst
Leasen kan op verschillende manieren. Als de kredietverstrekker zelf instaat voor het onderhoud van een product spreekt men van operationeel leasen. Bij financieel leasen gaat het volledige economische eigendom, inclusief onderhoud, over naar de kredietnemer. Het verschil in populariteit tussen financieel en operationeel leasen is groot. Financieel leasen is met 80 procent duidelijk de meest gebruikte leasevorm. Daarnaast betreft 63 procent van het aantal transacties dat in de leasemarkt plaatsvindt financiële leases. Bentein: ‘Deze cijfers onderstrepen het belang van financieel leasen voor de leasemarkt in zijn geheel.’

Bron: De Nederlandse Vereniging van Leasemaatschappijen (NVL)

Gerelateerde artikelen