Gemeenten krijgen extraatje

Rijk keert bijna 800 miljoen extra uit aan lokale overheden om gevolgen corona op te vangen.

Gemeenten, provincies en waterschappen krijgen van het kabinet 777 miljoen euro extra om de door de coronacrisis misgelopen inkomsten en extra gemaakte kosten te compenseren. Dit bedrag komt bovenop het eerste steunpakket van 566 miljoen euro, dat eind mei werd afgesproken. Samen met nog enkele andere maatregelen, komt de totale steun voor de lagere overheden dan uit op ruim 1,5 miljard euro in 2020.

Minister Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken) en staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) schreven dat gisteren in een brief aan de Tweede Kamer. Beide zijn bezorgd over de financiële situatie van veel gemeenten. Al voor de coronacrisis hadden zes op de tien gemeenten een exploitatietekort. In 2018 was dat tekort 197 miljoen euro waarna het in 2019 opliep tot 768 miljoen euro. Het kabinet laat daar onderzoek naar doen.

De gemeenten zelf denken dat de totale schade door de coronacrisis uitkomt tussen de 1,5 en 1,8 miljard euro. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten schatte onlangs dat dit na een tweede coronagolf zou kunnen oplopen tot bijna 2,8 miljard euro.

(bron: ANP)

Gerelateerde artikelen