Gemeenten besteden bestemmingsplannen uit

De meerderheid van gemeenten maakt zelf geen bestemmingsplannen meer, maar besteden ze uit. Voor stedenbouwkundig adviseurs en detacheerders is de nieuwe Wet ruimtelijke ordening (Wro) een goudmijn.

De Wro vervangt sinds juli 2008 de oude wet ruimtelijke ordening uit 1965 en legt gemeenten onder meer digitalisering van alle bestemmingsplannen op. Negentig procent van de gemeenten maakt momenteel zelf geen bestemmingsplannen meer, zo blijkt uit onderzoek van adviesbureau Oranjewoud onder honderd gemeenten.

Daarnaast blijkt dat meer dan de helft van de gemeenten nog niet is gestart met planprocedures volgens de Wro. De helft van de gemeenten heeft zelfs nog geen enkel bestemmingsplan digitaal. Terwijl de Wro eist dat alle bestemmingsplannen die gemeenten na juli 2009 actualiseren op een webadres terug te vinden zijn.

Gemeenten onderschatten de organisatieslag die de digitalisering vergt, stellen de onderzoekers. De Wro verhoogt ook de druk op gemeenten, omdat er in de nieuwe wet sancties staan op het niet tijdig actualiseren van bestemmingsplannen: er mogen dan geen leges meer worden gevraagd.

 

Bron: Tijdschrift Financieel Management: Public Update ism Hopstaken & De Haan

Gerelateerde artikelen