Gemeente heft btw bij parkeren met cameraregistratie

Sinds 1 januari worden gemeentelijke parkeergarages/-terreinen met uitsluitend cameraregistratie in de btw-heffing betrokken. Om oneerlijke concurrentie met het bedrijfsleven te voorkomen, heeft het ministerie van Financiën artikel 3 van de Uitvoeringsbeschikking omzetbelasting 1968 op dit punt aangepast.

De maatregel heeft alleen gevolgen voor parkeerterreinen of -garages waar een camera het in- of uitrijden registreert ter verzekering van de betaling. Dan vallen de parkeerinkomsten net als bij parkeergelegenheden met slagbomen onder de btw-heffing en kan men de btw op de investeringen bij de btw-aangifte verrekenen. 
In een enkel geval kan de wijziging van het btw-regime voor parkeergelegenheden ingrijpende btw-gevolgen hebben:
Gemeenten  die in 2014 een parkeergarage/-terrein zonder slagbomen (maar met camera) hebben laten bouwen of aangelegd en geen btw hebben voldaan over de parkeergelden en de btw op de investering willen claimen bij het Btw-compensatiefonds, krijgen vanaf 1 januari 2015 te maken met de nieuwe regels. Door de wijziging wordt de betreffende parkeergelegenheid vanaf 1 januari 2015 als belast ondernemer gebruikt. Daardoor  gaat de parkeergelegenheid over naar de onderneming en wordt niet meer als ‘niet-ondernemer’ gebruikt.
Tot 2015 viel parkeren alleen onder de btw-heffing als er een fysieke barrière (slagboom) was.
___________________________________________________________________________________________________
Lees meer vaknieuws voor accountants op AccountantWeek.nl. Vertrouwd, verfrissend en brutaal
AccountantWeek biedt u het laatste vaknieuws en zet iedere dag een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights. Daarnaast krijgt u een verfrissende en brutale kijk op de radicale veranderingen waarmee accountants de komende jaren worden geconfronteerd. 
Word lid van AccountantWeek.nl en profiteer:
– Dagelijks vak- en fiscaal nieuws
– Dagelijks een nieuwe innovatieve accountant in de spotlights
– Uitnodigingen voor de Accountancy50 en de Nationale Accountancy Awards
– Gratis toegang tot de Financial Systems Beurs, de expo met de beste softwareleveranciers
– Uitnodigingen voor bijeenkomsten (met PE)
– Opname in AccountantWeek’s Who’s Who – bekeken door 30.000 financieel managers
– Speciale printedities over o.a. Accountant & ICT
Word daarom vandaag nog lid van AccountantWeek, blijf op de hoogte en neem een voorsprong. Maak kans op een luxe weekend voor 2 personen naar Dubai. Meld u nu aan via AccountantWeek.nl
PS Wilt u betrokken zijn bij AccountantWeek als blogger, schrijver of spreker op een evenement? Neem contact op met Jan Bletz via jbletz@accountantweek.nl.
___________________________________________________________________________________________________ 
 

Gerelateerde artikelen