Gelderland leent netbeheerder Alliander minimaal 268 miljoen

Alliander verwacht de komende jaren 1,2 miljard euro per jaar te gaan investeren in de energie-infrastructuur.

De rijke provincie Gelderland leent netbeheerder Alliander tussen de 268 en 335 miljoen euro om het elektriciteitsnet te kunnen uitbreiden en te verduurzamen. Alliander heeft de aandeelhouders om 600 miljoen euro gevraagd. Gelderland heeft 44,7 procent van de aandelen en is daarmee de grootste aandeelhouder.

Gelderland wil volgens verantwoordelijk gedeputeerde Jan Markink bijdragen aan de energietransitie. Bijkomend voordeel is dat Alliander 2 procent rente gaat betalen over het geleende bedrag en dat is meer dan de provincie zou krijgen als het geld bij het rijk wordt gestald, aldus Markink.

Alliander wil de komende jaren 1,2 miljard euro per jaar investeren in de energie-infrastructuur. Dat is nodig, omdat het elektriciteitsnet tegen de grenzen aanloopt. Ook het terugleveren van duurzame stroom van zonne- en windparken komt in de knel. Het bedrijf heeft alle 76 aandeelhouders gevraagd om bij te dragen naar rato van hun aandelenkapitaal. Hoe hoog de Gelderse lening precies uitvalt, wordt duidelijk als alle aandeelhouders antwoord hebben gegeven. Dat wordt voor 1 december verwacht.

Gerelateerde artikelen