Geduld met coronaschulden raakt op

Banken draaien bedrijven de duimschroeven aan.

Banken en verhuurders worden steeds ongeduldiger als het gaat om openstaande schulden van ondernemers. Bedrijven voelen zich hierdoor in het nauw gedreven voelen.

Dit meldt BNR Nieuwsradio. Dat gebeurt op basis van een rondgang langs het Instituut voor het Midden- en Kleinbedrijf (IMK), MKBDoorgaan en de Kamer van Koophandel.

Het IMK constateert een “groei van ondernemers” die het instituut benaderen met betalingsproblemen. “De grote zorg zit vooral rond het vierde kwartaal”, zegt zegt directeur Han Dieperink van het IMK .

“Ik verwacht dat de tientallen probleemgevallen in de week rond die tijd zullen oplopen naar honderden. Van huurbazen kan ik het ongeduld wel begrijpen, die hebben natuurlijk ook een inkomen nodig.”

Ook zouden banken zich niet flexibel opstellen en niet met algemene regelingen komen voor verhuurders. Banken hebben vooralsnog alleen uitstel geboden, maar niks kwijtgescholden. “De pijn moet eerlijker verdeeld worden”, vindt Vastgoed Belang, waarin particuliere verhuurders zijn verenigd.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) zegt zich niet te herkennen in dit beeld.

Gerelateerde artikelen