Gasprijs flink omlaag dankzij hogere reserves

Gasprijs is vandaag alweer lager geworden
De Europese aardgasprijzen zijn maandagmorgen flink gezakt.

De prijs op de toonaangevende Amsterdamse gasbeurs daalde maandagmorgen ruim 20 procent, tot 270 euro per megawattuur. Afgelopen week stegen de prijzen nog met 40 procent.

De daling vond plaats na het bericht dat Duitsland zijn gasvoorraden sneller vult dan waar in doorsnee rekening mee werd gehouden. De grootste economie van Europa wil namelijk goed voorbereid zijn op de komende winter.Volgens de Duitse minister van Economie en Klimaat, Robert Habeck, raken de Duitse opslagplaatsen snel vol. De doelstelling om voor oktober 85 procent van de gasopslag te hebben gevuld, wordt naar verwachting in september al bereikt. Het streefcijfer voor september werd vorige maand al gehaald. Vrijdag waren de opslagen in de gehele Europese Unie voor 79 procent gevuld.

Ook winstnemingen van handelaren speelden mee. Die boden meer gas aan om te profiteren van de sterk gestegen prijs. De afgelopen zes weken ging de gasprijs telkens omhoog.

De levering van gas blijft evenwel een heikel punt. De gasstromen uit Rusland zijn minder groot dan voorheen. Daarbij leven er zorgen over de toekomstige leveringen via de gaspijpleiding Nord Stream tussen Rusland en Duitsland, die vanwege onderhoud stil komt te liggen. Daarnaast kampt de Noorse gasproductie met storingen. Verder is er moordende concurrentie op de markt voor vloeibaar gemaakt aardgas (lng).

Gerelateerde artikelen