GAAP vs IFRS
Door Bouko de Groot
Het grootste onderscheid is uiteraard dat het om twee verschillende jurisdicties gaat. US GAAP, United States Generally Accepted Accounting Principles, geldt voor bedrijven die statutair in de VS zijn gevestigd. IFRS, International Financial Reporting Standards, is in de EU verplicht voor beursgenoteerde bedrijven en wordt in de rest van de wereld hoe langer hoe meer toegepast.
What if vs What is
“Het belangrijkste verschil is dat beide een volkomen andere manier van waardebepaling gebruiken. In de EU kijkt men bijvoorbeeld naar de reëele waarde van een bedrijf. In de VS is men daar juist bang voor,” zegt Stefan Betting, die financiële professionals traint over dit onderwerp. “Die waarde is immers moeilijk vast te stellen. Daarom gaan ze in de VS vooral uit van de kostprijs. Dat verklaart bijvoorbeeld waarom in de VS de beurswaarde van bedrijven zo veel hoger is dan in Europa.” Verder ga je met al die spraakmakende rechtzaken in het nieuws al snel denken dat de VS goed gereguleerd is. “En dat is ook zo, voor beursgenoteerde bedrijven, daar zijn heel veel regels voor. Voor alle andere bedrijven daarentegen juist niet,” waarschuwt Betting.
IFRS is er vooral op gericht om heel praktisch te zijn. GAAP is echter vooral gericht op de details. “Er zijn in GAAP grote verschillen per industrie. Dus het eerste wat je moet doen is kijken welke speciale regels er voor jouw industrie gelden. Voor een leek is dat best moeilijk. Voor accountants niet: die hebben gewoon lange checklists per industrie, met ja/nee vragen of iets al dan niet kan. In de VS is het echt ‘comply or die’. Starters in de VS schrikken zich dan ook een hoedje. Zo moet je in de VS alleen al acht pagina’s invullen over de risico’s die je bedrijf loopt. En dat gaat heel veel verder dan men in de EU realistisch vindt.” Dat is een ander angstpunt in de VS: non-disclosure. Betting bedrukt dan ook om er altijd een advocaat bij te halen.
The devil is in the detail
Er zijn ook vreemde verschillen. Betting weet al snel een voorbeeld: “Stel dat door externe factoren de waarde van je pand omlaag gaat, dan kun je dat zowel in de VS als in de EU afboeken. So far, so good. Maar als een paar jaar later die externe factor verdwijnt en dus je pand weer meer waard wordt, dan staat de wetgeving in de VS niet toe om de waarde weer omhoog te halen!”
Een ander belangrijk verschil dat nergens met koeienletters staat geschreven is hoe je met claims omgaat. “Onder IFRS boek je de schade af, als er een kans van 50 procent of meer is dat de claim succes heeft. In de VS echter doet men dat pas bij een kans van 70 procent of hoger, omdat het nog steeds niet echt zeker is. Pas bij overnames dus op, dat je niet voor zulke verrassingen komt te staan.”
Van EU naar VS: tips
De drie belangrijkste zaken om rekening mee te houden als iemand vanuit de EU actief wil worden in de VS, zijn volgens Betting:
1- Houdt de literatuur en wetgeving goed bij
“Er zijn erg veel updates, vergeleken met IFRS wel tien keer meer. Sommige van die updates zijn 700 bladzijden lang, bij elkaar zijn er drie tot vier duizend bladzijden aan updates per jaar! Sommige daarvan zijn direct van toepassing. Het probleem is dus vooral: heb je voldoende tijd en expertise om dat allemaal bij te houden en te begrijpen?”
2- The devil is in the detail
“Laat je niet gek maken, er zijn best veel overeenkomsten. Ik schat dat GAAP en IFRS maar op zo’n 30 procent van de dingen echt van elkaar verschillen. Maar die verschillen moet je dus wel weten.”
3- Laagste type waarde
“De VS is conservatief en fiscaal gedreven. Men gaat daar dus altijd voor de allerlaagste waarde.”
Van VS naar EU: tips
De andere kant op, weet Betting ook wat belangrijk is voor die potentiële koper uit de VS, die je bedrijf wel wil overnemen:
a- Reëele waarde
“Stap af van kostprijsdenken en ga naar reëele waarde. Een bijkomend voordeel is dat je dan dichter bij de beurswaarde komt. Het nadeel is dat de uiteindelijke waarde kan afwijken.”
b- Schrijf niet voor
“Bij een overname gaat men vanuit de VS al snel dingen voorschrijven die in de EU helemaal niet mogen. Push down accounting bijvoorbeeld is heel normaal in VS, maar is hier verboden. Dus levert de Nederlandse dochter bij de KvK compleet andere cijfers in, dan bij de moeder in de VS. Probeer dat maar uit te leggen.”
c- IFRS biedt keuzes
“Besef dat IFRS een paraplu is en dat je daarbinnen soms meer keuzes hebt dan onder US GAAP.”
Verschillen zullen er blijven bestaan. Er wordt beter samengewerkt, ja, maar juridisch is en blijft er een verschil tussen de EU en de VS. “Trouwens, dat geldt ook binnen de VS: besef dat het de Verenigde Staten zijn, dus meer dan 50 staten met elk een eigen regering, eigen wetten en eigen belastingen,” benadrukt Betting nog even. “Wat in de ene staat legaal is, kan in de andere illegaal zijn.” Dat is dan weer een overeenkomst met de Europese Unie.
Lees ook: