Fusies en overnames industriesector gestegen

De waarden en volumes van fusies en overnames in de wereldwijde industriesector zijn het derde kwartaal van dit jaar gestegen vergeleken met vorig kwartaal. Dit blijkt uit een serie fusie- en overnamerapporten van accountants- en adviesorganisatie PricewaterhouseCoopers (PwC).

In de metaalsector steeg het volume, vergeleken met het vorige kwartaal, met een kwart. In de chemie daalde het volume, maar steeg de waarde met 100 procent. In de industriële productie steeg de waarde significant met 272 procent. Volgens de rapporten dienen industriële bedrijven bij hun overnamestrategie steeds meer rekening te houden met eventuele aanpassingen in internationale klimaatregelgeving.

Strategische kopers zijn de grootste investeerders in bijna alle drie segmenten. Financiële investeerders blijven huiverig door de krappe kredietmarkt, slechte economie, focus op eigen bedrijfsvoering en liquiditeitsgebrek. De gemiddelde grootte van de transacties en het aantal grote deals daalde – meer dan één miljard Amerikaans dollar,-  wel vergeleken met vorig jaar.

Kleine transacties blijven de boventoon voeren. ‘De wereldwijde overnamemarkt in de industriesector heeft de weg naar boven gevonden’, zegt Sander Gerritsen, partner en verantwoordelijk voor de industriesector bij PwC. ‘Positieve signalen komen voornamelijk uit Azië, maar voorlopig halen we het niveau van 2007 en 2008 niet.’

Gerelateerde artikelen