Fusie Rabobank en Eureko onder druk

Het voornemen van bankcoöperatie Rabobank en verzekeraar Eureko om te fuseren, staat onder druk vanwege de economische crisis. 'De strategische afweging voor een fusie is anders dan vier jaar geleden', zegt Rabobank CFO Bert Bruggink in reactie op berichtgeving in Het Financieele Dagblad.

In 2005 spraken Rabobank en Eureko af om naar een fusie toe te werken. Rabobank stelde de plannen echter steeds uit omdat de bank bang was zijn hoge kredietbeoordeling te verliezen. Om Rabo’s AAA-rating te behouden heeft Eureko minstens een AA-rating nodig, maar de verzekeraar heeft slecht een enkele A.

1 januari 2010 loopt de fusieovereenkomst die destijds werd gesloten af. Rabobank heeft momenteel een belang van 39 procent in Eureko en heeft aangegeven dit te willen behouden.

Rabobank en Eureko zouden samen de grootste bankverzekeraar van Nederland vormen. Onder de combinatie vallen grote verzekeringsmerken als Interpolis, Achmea, Zilveren Kruis en Avero. Rabobank verkocht Interpolis aan Eureko als onderdeel van de fusieovereenkomst.

Zowel Rabobank als Eureko voelt de gevolgen van de crisis die vorig jaar de financiële sector naar beneden trok. Eerder dit jaar moest Rabobank zelfs 400 miljoen euro aan vers kapitaal verstrekken aan Eureko. Het eigen vermogen van de verzekeraar was hard geraakt door afschrijvingen op de aandelenportefeuille.

‘Het is nu geen tijd voor een fusie’, zei de woordvoerder van Rabobank over de veranderde omstandigheden. ‘Maar we hebben nog definitief geen besluit genomen.’

Gerelateerde artikelen