Fuseren is sámen werken

CFO Toby Woolrych
"Veel respect voor de Nederlandse polderconsensus." Toby Woolrych, CFO Renewi.

CFO Toby Woolrych speelde een sleutelrol in de fusie van Shanks en Van Gansewinkel tot afvalverwerker en recyclebedrijf Renewi. Bij fusies en overnames gaat het – vanwege onoverbrugbare cultuurverschillen of omdat de ene partij duidelijk boven die andere blijkt te staan – vaak mis. “Daar hebben we bij het samengaan scherp voor gewaakt,” vertelt Woolrych. Het is ze zo goed gelukt, “door van meet af aan de gelijkheid van beide partijen te benadrukken, door van tevoren intensief na te denken over hoe het fusiebedrijf te ‘re-branden’ en iets nieuws te creëren van twee organisaties met beide een sterke historie.”

En hoewel het bedrijf als uitvalsbasis nog steeds het voormalige hoofdkantoor van Shanks in het Britse Milton Keynes gebruikt, kwam er begin dit jaar – naast een beursnotering in Londen – ook een beursgang in Amsterdam. Want Renewi haalt ruim tweederde van de omzet in Nederland en België.

Samen sterk

“We werken inmiddels anderhalf jaar nauw samen. waarbij we grote vooruitgang hebben geboekt om het bedrijf naar een hoger niveau te tillen. Dat gebeurt op een open en transparante manier, met wederzijds respect,” vertelt hij over zijn band met CEO Otto de Bont. “Het is de taak van de CFO om de CEO af en toe uit te dagen. En als hij dat niet kan, wie dan wel? Ik heb inmiddels ook veel respect voor de Nederlandse polderconsensus gekregen, om tot de beste oplossingen te komen.”

Om dat ‘wij-gevoel’ ook in de hele organisatie te creëren en te versterken, formeerde Woolrych na de fusie teams op ieder niveau en in alle geledingen van de nieuwe organisatie.”Dat proces van samenkomen ging beter dan we ooit hadden kunnen dromen. Renewi doet het als brand goed, Engeland en Nederland hebben op het gebied van samenwerking natuurlijk ook een lang en succesvol track record. In de circulaire economie, waarin wij een hoofdrol spelen, is innovatie het toverwoord.”

Verdubbeld finance-team

Na de fusie tot Renewi verdubbelde het finance-team van Woolrych tot zo’n 300 medewerkers. Zestig van hen maken deel uit van het zogenaamde Finance Leadership Team, dat de agenda van de afdeling voor de komende jaren bepaalt. Twee maal per jaar komen ze samen en maandelijks wordt er ingebeld.

“De helft van het team bestaat, sinds het samengaan van Van Gansewinkel met Shanks, uit Nederlanders,” vertelt de CFO. “Op dag 1 in februari 2017 moesten we het bedrijf runnen met twee parallelle financiële teams en daarna moesten we ze samenvoegen volgens het ‘merger of equals’ principe.” Binnen finance zijn nieuwe cash- en consolidatie systemen geïntroduceerd, robots ingezet in het shared service center, en groene financieringsstructuren geïmplementeerd.

Door voor duurzaam

Woolrych’ ‘path to purpose’ is uitgestippeld met het geven van een tweede leven aan afval, als het bestaansrecht van Renewi. Want afval biedt vooral kansen, is de opvatting die hij en alle 6.500 medewerkers in de 174 Europese vestigingen van het concern drijft. Van ‘afval’ naar gerecycled papier, metaal, kunststof, hout, bouwstoffen, compost en energie. Uit het afval van vandaag de grondstoffen van morgen winnen. “Onze planeet beschermen door gebruikte materialen een nieuw leven te geven, hoe mooi is die uitdaging?!”

Afval trekt zich niet veel van de coronacrisis aan, hoe pakte dat uit? “Afval moet worden verwerkt, recycling is een 24/7 business, dat kun je niet stil leggen. We moeten enerzijds de veiligheid van onze operationele collega’s garanderen tijdens het verzamelen en verwerken van afval, terwijl anderzijds de collega’s die normaliter vanuit een kantoorlocatie werken sinds het begin van de crisis thuis werken. Dat heeft allemaal goed uitgepakt, er was geen verlies van productiviteit.”

En hoe ging finance met de nieuwe situatie om? “‘Very tight on cash’ was en is het motto,” legt Woolrych uit. “We hebben 290 miljoen euro aan liquiditeit op de bank en we zijn cash-neutraal gebleven tijdens de lockdown-perioden. De invloed van het coronavirus op onze inkomsten is half zo erg als waar we aanvankelijk rekening mee hielden.”

Klimaatneutraal

Renewi krijgt de komende jaren te maken met de Green Deal van de EU, met beleidsmaatregelen om Europa in 2050 klimaatneutraal te maken door bijvoorbeeld een CO2-belasting voor bedrijven in te voeren. Recycling zal daarbij alleen maar belangrijker worden voor de circulaire economie. En om in die ontwikkeling op pole position te blijven staan, is consolidatie als strategisch middel onontbeerlijk. “Sector Consolidatie vindt plaats na onze eigen fusie. Suez werkt momenteel aan de verkoop van de afvalverwerking activiteiten in de Benelux,” weet Woolrych. “Maar als de nummer 1 in de branche, kunnen we de nummer 2 vanwege concurrentieredenen natuurlijk niet overnemen.”

Of er concurrenten zijn die op hun beurt Renewi najagen? “Dat kan natuurlijk altijd, maar ik verwacht het niet,” denkt hij. “Wat wél zeker is: we blijven alert op nieuwe M&A-kansen in de Benelux en mogelijk breder in Europa. Onze primaire focus ligt op het opbouwen van onze eigen innovatie portfolio van nieuwe waste-to-product-technologieën in de komende vijf jaar.”

(foto’s: Renewi)

Gerelateerde artikelen