FTX-oprichter opgepakt op de Bahama’s

Cointelegraph, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons
Sam Bankman-Fried van failliete cryptobeurs opgepakt op de Bahama's.

De arrestatie volgt op de kennisgeving van de Verenigde Staten dat ze strafrechtelijke vervolging hebben ingesteld tegen Bankman-Fried, aldus de overheid van de eilandengroep. Die laat in een verklaring weten bovendien te verwachten dat de Verenigde Staten om zijn uitlevering zullen vragen.

“De Bahama’s en de Verenigde Staten hebben een gedeeld belang bij het ter verantwoording roepen van alle personen die banden hebben met FTX en die mogelijk het vertrouwen van het publiek hebben geschonden en de wet hebben overtreden”, aldus minister-president Philip Davis van de Bahama’s.

Een woordvoerder van de Amerikaanse openbaar aanklager in New York bevestigt aan persbureau Reuters de aanhouding van Bankman-Fried, maar weigert aan te geven welke verdenkingen er tegen hem zijn. Volgens hem zullen die waarschijnlijk dinsdag worden geopenbaard. The New York Times meldt op basis van een anonieme bron dat het zou gaan om fraude en witwassen.

De Amerikaanse beurstoezichthouder SEC heeft bekendgemaakt ook met aanklachten te komen tegen Bankman-Fried, vanwege schendingen van effectenwetten. Die worden dinsdag ingediend, aldus de SEC.

De Amerikaanse justitie liet eerder weten te onderzoeken of de ondernemer fraude heeft gepleegd. Aanklagers richten zich vooral op het overhevelen van geld naar de Bahama’s rond het moment van een aanvraag voor faillissementsbescherming, zeiden ingewijden eerder tegen persbureau Bloomberg.

FTX ging failliet omdat het bedrijf niet genoeg geld had om de tegoeden van gebruikers terug te kunnen betalen. Dat kwam onder meer omdat klantentegoeden van FTX naar investeringsfonds Alameda, dat ook van Bankman-Fried was, werden overgeheveld. Daar kwam het vast te zitten in investeringen. Mogelijk is daarbij fraude gepleegd.

Ook is sprake van mogelijke marktmanipulatie. Bankman-Fried zou verschillende aan- en verkopen hebben gedaan die leidden tot de neergang van de TerraUSD-cryptomunt en de bedrijven die daarbij betrokken waren.

De 30-jarige Bankman-Fried heeft in een reeks interviews geen schuld bekend. Die gesprekken werden vaak via een videoverbinding vanuit de Bahama’s gehouden, waar het hoofdkantoor van zijn bedrijf is gevestigd. Hij stelt dat er te weinig controles waren en dat hij en zijn medebestuurders het overzicht kwijt waren geraakt.

Beeld: Cointelegraph, CC BY 3.0 , via Wikimedia Commons

Gerelateerde artikelen