FTX-oprichter mogelijk dinsdag voor de rechter

Sam Bankman-Fried wordt in New York voorgeleid.

Sam Bankman-Fried staat naar verwachting aanstaande dinsdag voor de rechter. De medeoprichter van de omgevallen cryptobeurs FTX, wordt dan in New York voorgeleid, meldt Reuters op basis van rechtbankstukken die het persbureau heeft ingezien.

Openbaar aanklagers in de VS verdenken Bankman-Fried er onder andere van klanttegoeden bij FTX heimelijk te hebben uitgeleend aan zijn handelshuis Alameda Research, dat hier risicovolle beleggingen mee deed. Hij zou daarnaast wetten voor de financiering van politieke campagnes hebben overtreden en zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

FTX viel om nadat klanten massaal hun geld weghaalden bij het platform, dat niet alle tegoeden kon uitbetalen. Bankman-Fried werd 12 december gearresteerd op de Bahama’s, waar FTX officieel is gevestigd. De na het faillissement aangestelde bestuurder van FTX verklaarde een dag later tegenover leden van het Amerikaanse Congres dat 8 miljard dollar aan klanttegoeden onvindbaar waren.

Twee hooggeplaatste zakenpartners van Bankman-Fried hebben schuld bekend aan fraude en zeggen mee te werken met justitie. Het gaat om Caroline Ellison, topvrouw van Alameda, en medeoprichter van FTX Gary Wang.

Gerelateerde artikelen