FTM: ‘Winstbelasting chemiebedrijf Chemours liep via Zwitserland”

'Legaal maar niet moreel'

De chemische fabriek van Chemours in Dordrecht betaalde de afgelopen jaren geen winstbelasting in Nederland, door winst te verschuiven naar Zwitserland. Dat meldt Follow the Money op basis van onderzoek door journalistencollectief The Investigative Desk. Volgens experts is dat niet per se illegaal, maar ook niet bepaald moreel. “Dit is een multinational die alleen geeft om maximale winst, zonder rekening te houden met de maatschappij.”

De Nederlandse vestiging schoof een belangrijk deel van haar productie voor een opvallend lage prijs door naar haar Zwitserse dochter en draaide mede daardoor tussen 2018 en 2022 verlies.

Chemours Zwitserland verkocht de producten, ook al gingen die vanuit Dordrecht direct naar de klant en niet langs een warenhuis in Genève. Het verkoopkantoor daar maakte een mooie winst, die als dividend weer naar Nederland vloeide. Omdat die winst waarschijnlijk in Zwitserland belast is, voor een lager tarief dan hier, hoefde het bedrijf hier geen belasting te betalen. (MediaWatch/ANP)

Gerelateerde artikelen