FT: Brussel verhoogt importheffingen Chinese auto’s

Al 12 miljoen euro subsidie aangevraagd voor elektrische auto's
China waarschuwt voor tegenmaatregelen.

De Europese Commissie informeert woensdag Chinese fabrikanten dat de importtarieven op hun elektrische auto’s vanaf volgende maand met maximaal 25 procent omhooggaan, meldde de Financial Times op basis van bronnen. De reden is volgens de Britse zakenkrant de Chinese subsidies aan autofabrikanten, die Brussel beschouwt als buitensporig hoog.

Brussel en het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken hebben op een verzoek om commentaar nog niet gereageerd. Brussel beschuldigde Beijing eerder al van illegale overheidssteun aan de sector om de prijzen kunstmatig laag te houden. Op dit moment ligt het importtarief op Chinese auto’s nog op 10 procent.

Tarief naar 100 procent

Vorige maand kondigde de Amerikaanse president Joe Biden aan dat het tarief voor de invoer van elektrische auto’s uit China dit jaar stijgt van 25 procent naar 100 procent. Biden zei dat Beijing “vals speelt” in plaats van concurreert op handelsgebied. China waarschuwde voor tegenmaatregelen. De Chinezen overwegen een importheffing van mogelijk 25 procent in te voeren voor auto’s uit de Europese Unie en de Verenigde Staten. [Artikel gaat verder na de volgende alinea]


Lees ook:


Overspoeling Europese markt

Europa werd het afgelopen jaar overspoeld met Chinese merken van goedkopere elektrische auto’s. Door die hevige prijzenoorlog verliezen veel Europese autofabrikanten marktaandeel. Vorige maand werd bekend dat ook Canada overweegt de importheffingen op Chinese elektrische auto’s te verhogen, in navolging van de forse verhogingen door de VS. Nu bedraagt die importheffing ongeveer 6 procent.

Gerelateerde artikelen