Frauduleuze bestuurder hard aangepakt

fallback
Directeuren en managers die zware financiële delicten plegen mogen enkele jaren lang geen bedrijf meer leiden. Dit schrijft minister Piet Hein Donner van Justitie in een brief aan de Tweede Kamer.

Een werkgroep zal dit najaar een voorstel doen voor een concrete invulling van het bestuursverbod. Bepaald moet worden hoe lang het frauderende bestuurders verboden wordt een bedrijf te leiden en bij welke delicten zo’n bestuursverbod wordt opgelegd. In de brief aan de Kamer spreekt Donner van ‘zware delicten in de financieeleconomische sfeer’, waarbij hij als voorbeelden witwassen, faillissementsfraude en beleggingsfraude noemt.

Het instellen van een bestuursverbod is onderdeel van Donners aanpak van faillissementsfraude. Naast het bestuursverbod kondigt hij nog meer maatregelen aan die gesjoemel bij faillissementen moeten tegengaan. Zo wil Donner ook het toezicht op vennootschappen verbeteren, de curatoren meer mogelijkheden geven om tegoeden in beslag te nemen en het handelen in lege bv’s aanpakken. Handel in lege bv’s kan worden bestreden door deze rechtspersonen veel vaker te ontbinden.

Gerelateerde artikelen