Fraude verstrikt grootbedrijf

Ook het grootbedrijf wordt achtervolgd door fraude. Shell, Arcon en Vestia zijn alle nog steeds verzeild in fraudezaken.

Vier ex-werknemers van Shell moeten in Milaan voor de rechter verschijnen in verband met een omkoopzaak in Nigeria, waardoor de Nigeriaanse overheid 4,5 miljard euro belasting misgelopen zou zijn. In Italië zijn verdachten niet verplicht om de waarheid te spreken. Daarom heeft Shell besloten dat het gunstiger is om de verdachten niet te sturen.

Ook Deutsche Bank is aangeklaagd, door Vestia, voor het verkoop van foute derivaten. De bank zou frauduleuze derivaten hebben verkocht aan Vestia, die alleen tegen hoge rentes beschermd waren. Toen de rente in de crisisperiode bleef zakken, betekende dit bijna het einde van Vestia. De totale schade is 2,5 miljard euro.

Lees ook: 'Controller Fagron pleegde fraude'

Veel persoonlijker is de claim van 1,6 miljoen euro claim die staalbedrijf Arcus heeft neergelegd bij de eigen topman. Hij zou het bedrijf hebben laten opdraaien voor zijn extravagante levensstijl. Zo zou het bedrijf ongevraagd zijn Porsche 911 en het paardrijden van zijn dochter betaald hebben. Arcus mocht van de rechter in ieder geval de topman al ontslaan. Toch blijft hij vooralsnog gewoon aan het werk tot het hoger beroep is afgesloten

(Bron: Rtl Z, Volkskrant)

Gerelateerde artikelen