Frankrijk: bedrijven aantrekken met gunstigere regels

Controle aandelenuitgifte, financiering en regels vereenvoudigen.

De Franse president Emmanuel Macron wil het voor bedrijven aantrekkelijker maken om zich in Frankrijk te vestigen. Met een nieuw pakket maatregelen moet het vooral makkelijker gaan worden om geld op te halen voor zowel beursgenoteerde ondernemingen als kleine bedrijven. “Dit is een prioriteit op nationaal niveau de komende maanden”, zei Macron.

  • Aandeelhouderscontrole moet verbeteren
  • belastingregels bedrijven moeten simpeler
  • Frans midden en kleinbedrijf moet aantrekkelijker worden

Hoe de maatregelen er precies uit gaan zien is nog onduidelijk. Ze moeten het voor oprichters van bedrijven in ieder geval eenvoudiger maken om controle te behouden na een aandelenuitgifte. Daarnaast moeten kleine bedrijven sneller in aanmerking gaan komen voor financiering. De Franse overheidsbank gaat 500 miljoen euro reserveren voor investeringen in het midden- en kleinbedrijf. Ook worden bepaalde belastingregels vereenvoudigd.

De eerste wetsvoorstellen over de maatregelen worden volgende maand ingediend bij het Franse parlement. (ANP)


Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen. Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.


Het economisch belang van het Franse bedrijfsleven voor Nederlandse bedrijven en sectoren is aanzienlijk. Volgens cijfers van Eurostat bieden bijna 843 dochterondernemingen van Franse bedrijven werk aan ongeveer 137.000 mensen in Nederland. Deze werkgelegenheid bevindt zich voornamelijk in de vervoer en logistiek (waaronder Air France KLM) , energie, afvalverwerking en circulaire economie en agrovoeding. Frankrijk staat in de top van belangrijkste handelspartners voor Nederland.

Lees ook:

Programma FM Dag 2024 (woensdag 17 april Bussum)

Gerelateerde artikelen