Programma FM Dag 2024 (woensdag 17 april Bussum)

Het belangrijkste finance evenement van het jaar

Op 17 april organiseert FM.nl in Bussum (Spant!) de jaarlijkse FM Dag voor financieel managers, controllers en finance directors van organisaties met een omzet van €50 miljoen. Het programma is volop in ontwikkeling, en wordt samengesteld aan de hand van de uitdagingen en vraagstukken waarvoor finance zich momenteel gesteld ziet. De plenaire opening en afsluiting en een reeks break out sessies – waar we in dit artikel meer over vertellen – staan in het teken vragenstellen aan orakels. De orakels van deze dag zijn topexperts, vakdocenten en financials uit de praktijk die zich beschikbaar stellen om al jouw vragen te beantwoorden over de belangrijkste ontwikkelingen in jouw vakgebied. Ook zijn er gedurende de jaarlijkse dag verschillende momenten en mogelijkheden om met vakgenoten in gesprek te komen.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

1. Cybersecurity
Via een mobieltje vertrouwelijke e-mails open klikken en lezen, via het netwerk bij een klant offertes van de concurrent bekijken of een presentatie middels een USB stick naar een vreemde laptop slepen; het is voor vrijwel iedereen herkenbaar. Want de digitale wereld is onlosmakelijk verweven met onze maatschappij en economie. Die digitale voorwaarde biedt Nederlandse bedrijven niet alleen kansen (die andere bedrijven en landen niet hebben) maar ook uitdagingen en risico’s op het gebied van cybersecurity.

2. Werkkapitaal, cash credit en treasury
Een ondernemingkrediet achter de hand hebben dat elk moment kan worden opgenomen ? Of toch liever de zekerheid van een langlopende lening? Of is het uitgeven van aandelen met dividend een betere oplossing? Maar crowd funding kan nóg aantrekkelijker zijn? Maar doe ik dat dan via mijn huisbank of zoek ik een professionele tussenpartij die investeerders aanreikt? En dan heb ik natuurlijk mijn uitstaande facturen achter de hand als onderpand. Bedrijven hebben steeds meer keus in het aantrekken van geld. Maar dat zorgt er voor dat er steeds meer kennis en ervaring nodig is om de optimale financieringsmix te bereiken. Om financieel directeuren en hoger financieel management op weg te helpen bij het tegen het licht houden van hun corporate finance structuur, organiseert FM Dag 2024 een bijeenkomst waarin werkkapitaal, credit cash en treasury centraal staan.

3. ESG, CSRD en duurzaamheid
Het moment waarop bijna alle bedrijven verplicht moeten rapporteren over de mate waarin de activiteiten duurzaam en sociaal zijn en ook goed aangestuurd worden, komt snel naderbij. Een deel van de bedrijven in Nederland moet op dit moment al gegevens bij houden en aanleveren voor het jaarverslag over 2023 om zo te kunnen voldoen aan de CSRD-richtlijn van de EU. Kortom: alle CFO’s, alle financieel bestuurders en alle finance afdelingen krijgen hier op korte termijn mee te maken. Naast deze snel naderbij komende verplichting, schrijft de richtlijn ook voor dat de gehele keten waarin bedrijven actief zijn, voldoen aan deze richtlijn. De facto moeten bedrijven dus van elkaar op aan kunnen, er zeker van zijn dat dezelfde definities en omschrijvingen worden gehanteerd en dat de data op dezelfde manier gemeten wordt. Hoe dat moet en de beantwoording van vragen, krijgt u te horen en te zien om FM Dag 2024.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

4. Cost control
Bij meer dan 80% van de bedrijven zijn op makkelijke wijze aanzienlijke kosten te besparen van meer dan 10%. Dat is althans de ervaring van veel consultants die bedrijven doorlichten op efficiency en kostenbeheersing. Deze kostenbesparingen kunnen uiteenlopen van gebruikte verpakkingsmaterialen van geproduceerde producten tot fleet management en van inkoopafdelingen tot de inhuur van flexibel personeel. Maar ook de energiecontracten en facilitaire outsourcing kunnen soms gerenoveerd worden. Toch hebben veel bedrijven onvoldoende kennis, kunde en middelen in huis om tenminste eens in de twee jaar zelfstandig alle bedrijfsactiviteiten kritisch tegen het licht te houden. Kortom; de sessie Cost control op FM dag 2024 kan vrijwel alle financiële afdelingen en bestuurders een flinke besparing op gaan leveren.

5. AI in Finance
Sinds de introductie van ChatGPT, heeft Generative AI een vlucht genomen. Experts verwachten dat het aantal GenAI tools en toepassingen op korte termijn sterk zal ontwikkelen en uit zal bereiden. Juist door deze grote hoeveelheid aan mogelijkheden, is het voor finance en financieel management lastig een volledig en juist beeld te krijgen van de mogelijkheden van AI in finance. Ontdek wat de nieuwste mogelijkheden zijn en hoe jij deze binnen jouw afdeling toe kunt passen tijdens de sessie.

6. Data Analytics en Business Intelligence
De informatie en datastromen in de wereld nemen in hoog tempo toe. Enerzijds kunnen nieuwe technologieën meer informatie ontsluiten, opslaan en verwerken die in combinatie of met een patroon weer tot nieuwe data leidt. Daarnaast biedt technologie de mogelijkheid om meer sensoren en meetpunten in te stellen die data opleveren. Dit komt bovenop de vele informatie die derden kant-en-klaar aanbieden in de vorm van Business intelligence. Veel van deze data en informatie, kan finance helpen met het maken van analyses, het geven van adviezen en het nemen van besluiten.


Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).


7. Tax
Belastingen kunnen enerzijds de winst, het rendement en investeringen van ondernemingen nadelig beïnvloeden en anderzijds dienen belastingen om gedragingen van ondernemingen richting gewenste output te sturen, zoals bijvoorbeeld belasting op CO2 uitstoot ten goede moet komen voor duurzaamheid en klimaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat het voor hoger financieel management belangrijk is om tenminste éénmaal per jaar bijgepraat te worden over de laatste stand van zaken op het gebied van tax.

8. Financiële Analyse en Control
Door onder meer technologische en digitale mogelijkheden, regelgeving en overige oorzaken worden bedrijfsprocessen steeds complexer. Om overzicht te houden en processen te begrijpen en te controleren is het van belang om de op gezette tijden of zelfs continu de juiste analyse van de uitgaven en inkomsten te maken. Dat betekent in de praktijk dat soms real time diepgaand inzicht in de financiele gevolgen van processen gevraagd wordt, zodat beslissingen kunnen worden genomen die in lijn zijn met de strategie. Daarnaast kunnen deze analyses ontstane risico’s vroegtijdig constateren en minimaliseren en aantonen dat aan veranderende wet- & regelgeving wordt voldaan. Er zijn voor financieel management en finance vele redenen om op FM Dag goed geïnformeerd te worden over de modernste mogelijkheden voor financial analyse & control.

Maak kennis met de FM Dag Orakels: stel jouw vragen, deel uitdagende financiële vraagstukken en laat je inspireren door experts en ervaringsdeskundigen. Beleef samen met 300 vakgenoten de 9e editie van FM Dag. Meld je nu aan voor een unieke ervaring op 17 april in Spant! Bussum.

Gerelateerde artikelen