Forse stijging faillissementen in augustus

Het aantal faillissementen in de transportsector is in augustus toegenomen met 147 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. De stijging binnen de maakindustrie bedroeg 115 procent. Dit blijkt uit onderzoek naar faillissementen in het Nederlandse bedrijfsleven over augustus 2009 door Dun & Bradstreet.

Het totaal aantal faillissementen in Nederland is in augustus met 72 procent gestegen. Naast de stijging in de transportsector en maakindustrie is het aantal faillissementen ook bovengemiddeld gestegen in de dienstverlening (+96%) en in de financiële sector (+83%).

Sabine Besselink, marketingmanager bij Dun & Bradstreet, leverancier van handelsinformatie: ‘Van een kentering is nog geen sprake. De zomermaanden zijn traditioneel zware maanden voor veel bedrijven door een teruglopende omzet. De verwachtingen voor het aantal faillissementen in de maand september zijn dan ook somber.’

Regio’s
De Nederlandse provincies laten een zeer verschillend beeld zien. Het zwaarst getroffen zijn de provincies Friesland (+250%), Groningen (+200%) en Utrecht (+188%). In Flevoland (+11%), en Noord-Brabant (+13%) is de stijging het minst hoog. Voor Noord-Brabant heeft dit ook te maken met een piek in het aantal faillissementen in augustus vorig jaar. In absolute zin is Zuid-Holland koploper met 123 faillissementen, gevolgd door Noord-Holland met 94. Hieronder een kort overzicht van de provincies met het hoogste aantal faillissementen en de sterkste groei in augustus:

Top vijf provincies in aantal faillissementen
1.    Zuid-Holland 122
2.    Noord-Holland 94
3.    Noord-Brabant 87
4.    Gelderland 68
5.    Utrecht 46

Top vijf provincies in groei faillissementen
1.    Friesland +250%
2.    Groningen +200%
3.    Utrecht +188%
4.    Zuid-Holland +124%
5.    Gelderland +106%

Gerelateerde artikelen