Forse investering Youngman in Spyker

Spyker kondigt twee nieuwe samenwerkingsverbanden aan met het Chinese Youngman, dat miljoenen in de autofabrikant zal steken.

Youngman investeert in eerste instantie 10 miljoen euro in de fabrikant van luxe automobielen uit Zeewolde. Daarvan worden voor 6,7 miljoen euro 29,9 procent van de aandelen in Spyker gekocht; 3,3 miljoen euro is een aandeelhouderslening.

Yougman en Spyker gaan samen investeren in een joint venture ‘Spyker P2P BV’, waar Youngman een investering van 25 miljoen euro in zal doen. Deze joint venture zal onder meer een $ 250.000 dure Super Sports Utility Vehicle gaan ontwikkelen. Een tweede joint venture, ‘Spyker Phoenix BV’, zal het oorspronkelijk bij Saab bedachte plan van een ‘phoenix’ auto verder gaan ontwikkelen.

Victor Muller, CEO van Spyker: “Na het spijtige uiteenvallen van Saab in december 2011, hebben we onderzocht op welke manier we de voorgenomen samenwerking met Youngman kunnen ontwikkelen. Beide partijen zetten hun expertise in om de basis te leggen voor een intensieve samenwerking, zoals we die ook al voor ogen hadden toen we samen in Saab wilden stappen. Youngman en Spyker hebben een duidelijke visie op de toekomst als partners.”

Pang Qingnian, CEO van Youngman: “We hebben altijd het idee gehad dat een samenwerking met Spyker doorgezet moets worsden, ook toen duidelijk werd dat het voortzetten van Saab niet meer mogelijk was. Gelukkig hebben we de technologie van Saab zeker gesteld. Met die overeenkomst kunnen we veel ideeën die we oorspronkelijk met Saab hadden gemaakt nu onder eigen vlag uitrollen. Daar zijn we bijzonder enthousiast over.”

Gerelateerde artikelen