‘Fors meer achterstallige rekeningen’

Nederlandse huishoudens kampen steeds vaker met onbetaalde rekeningen. Sinds 2008 is het aantal huishoudens dat nog een rekening had openstaan meer dan verdubbeld.

De openstaande nota’s zijn onder meer van de Belastingdienst, het energiebedrijf, de ziektekostenverzekeraar, de huurbaas. Maar ook aan de financiële verplichting met betrekking tot een hypotheek, een autofinanciering of een persoonlijke lening, wordt steeds minder vaak voldaan.

Uit onderzoek van de universiteit van Tilburg in opdracht van het Bureau Krediet Registratie (BKR) onder ruim 2000 Nederlanders blijkt dat vorig jaar bijna een op de vijf huishoudens nog een of meerdere onbetaalde rekeningen had openstaan. In 2008, voor de crisis, was dat nog 8,3 procent van de huishoudens.

Een deel van de Nederlanders, circa 6 procent, verwacht dat de schulden uit het verleden zullen zorgen voor financiële problemen in de toekomst.

Ook bleek dat krap vier op de tien ondervraagden in de afgelopen jaren te maken heeft gehad met een verandering van zijn positie op de arbeidsmarkt. Een groter deel gaf aan minder zeker te zijn geworden over het behoud van werk.

De onderzoekers pleiten voor een actieve aanpak van de schuldenproblematiek. Vooral de overheid en gemeentelijke schuldhulpverlening zouden eerder in kaart kunnen brengen wat er zich afspeelt bij de huishoudens en hulp kunnen bieden zodat problemen voortijdig kunnen worden opgelost.

 

(ANP)

Gerelateerde artikelen