Fonds voor ondernemer die stopt?

"Bij veel ondernemers is de rekening wel leeg." Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland.

De overheid zou met een fonds moeten komen om ondernemers die nu willen stoppen te helpen. Dat stelde voorzitter Jacco Vonhof van werkgeversvereniging MKB-Nederland gisteren op tv. Vonhof ziet dat het nu veel te moeilijk is zonder in de schulden te geraken.

Veel ondernemers zijn aan het kijken hoe ze hun bedrijf kunnen voortzetten in de anderhalvemetersamenleving. “Daarbij zijn er ook die zien dat dit niet gaat lukken. Die beseffen dat het met 50 procent minder omzet niet gaat.” Stoppen is evenwel moeilijk, omdat met alle schuldeisers afspraken gemaakt moeten worden, aldus Vonhof. “Een fonds van de overheid zou daarbij kunnen helpen.”

Verder verwacht Vonhof dat het inleveren op lonen de komende jaren “onvermijdelijk” is. “Maar ik hoop wel dat we dat in overleg kunnen doen. We moeten niet te veel in de oude groef blijven hangen”, verwijst hij naar vakbonden die nog altijd loonstijgingen willen. Wat Vonhof betreft hoeft het loon niet direct verlaagd te worden, maar kan er ook gekeken worden naar het uitstellen van in de cao vastgelegde loonstijgingen of het in stukjes uitbetalen van het vakantiegeld.

Faillissements- en overnamegolf

Zonder dat soort stappen komen veel ondernemers de komende maanden in de problemen, verwacht hij. “Dat begint nu al te komen. We hebben nu twee loonperiodes gehad, straks komt de derde inclusief het vakantiegeld: bij veel ondernemers is de rekening wel leeg.” Als er niet meer hulp komt, verwacht Vonhof daarom een faillissementsgolf.

“Veel financiële ellende bij bedrijven blijft, mede door steunmaatregelen van de overheid, nog verborgen,” is ook de indruk van investment director Peter van den Anker van private-equityhuis NewPort Capital. Intussen speuren investeerders met overvolle kassen zonder succes naar overnamekandidaten. Voor bedrijven in nood is verkoop nog een brug te ver, en veel lopende deals zijn voorlopig in de ijskast gezet. De tweede helft van het jaar zal echter een boel overnames brengen verwacht men.

(bron: ANP; foto: MKB-Nederland)

Gerelateerde artikelen