FNV wil flink hoger minimumloon

Het minimum-uurloon van 9,30 euro is niet meer van deze tijd, vindt de vakbond. Dat moet naar 14 euro.

Om deze wens kracht bij te zetten, is de vakbond FNV een campagne begonnen om het minimumloon sterk te verhogen. Gisteren begon die met een mars in Rotterdam-Zuid.

FNV constateert dat steeds meer mensen in de armoede belanden, ook kinderen. “Met een forse stijging van het minimumloon krijgen mensen eindelijk waar ze recht op hebben: een leefbaar loon. De ongelijkheid in Nederland is groot en wordt alsmaar groter”, zegt campagneleider Cihan Ugural.

Lees ook: Tien stappen naar een hoger salaris

Onlangs bleek uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat één op de 20 mensen in Nederland het minimumloon verdient, en dat aantal neemt toe. Op maandbasis is het minimumloon 1615,80 euro bruto.

Ugural: “Steeds meer mensen komen in de armoede, terwijl aan de andere kant de bedrijfswinsten alleen maar groeien. Dit accepteren wij niet. Dus staan we op om de koek in Nederland eerlijker te verdelen.”

Carla, postbezorger voor PostNL: “Ik krijg rond de tien euro betaald. Dat is weinig geld, terwijl het met PostNL hartstikke goed gaat en het bedrijf flinke winst maakt. Ik krijg ieder jaar een goede beoordeling voor mijn werk, maar dat zie ik in mijn salaris nooit terug.”

Erik, medewerker bij een callcenter: “Mijn collega's en ik verdienen rond het minimumloon en dat is echt niet veel. We bouwen bijna niets op, waardoor ik nu niet veel meer verdien dan toen ik elf jaar geleden begon. We werken hard voor weinig geld. Een btw-verhoging en hogere energielasten komen keihard aan. Het wordt echt tijd dat iedereen eerlijk gaat meedelen in alle welvaart.”

John uit Rotterdam: “Na jaren als zelfstandig meubelmaker te hebben gewerkt, ben ik na een faillissement in de bijstand gekomen. Van mijn bijstandsuitkering kan ik, als alleenstaande vader, nauwelijks rondkomen en ben ik afhankelijk van de voedselbank, net als veel van mijn buurtgenoten.”