FM Dag: Jury onder de indruk van de genomineerden

Huub van Roozendaal Award
Ook dit jaar weer drie ijzersterke CFO-toppers genomineerd voor de Huub van Rozendaal Award!

Prachtige familiebedrijven, inhoudelijk zeer sterke kandidaten; de jury die de kwaliteiten van de drie genomineerde CFO’s voor de Huub van Rozendaal Award 2021 onder de loep nam, was onder de indruk. En die belangrijke taak van het jureren was dit jaar weggelegd voor Albert van Bolderen, Ilse Matser, Willemien Boot, Marc Alblas en Jeroen Straathof. Die laatste, Chief Financial Officer van Ridder Group, won de meest recente strijd om deze felbegeerde Award.

De kandidaten voor dit jaar zijn Joop Standaert van de in Mijdrecht gevestigde J. van Walraven Holding BV, Michael van Kasteren, CFO van het Eindhovense Simac Techniek NV en Bert van Dongen, financieel topman bij Koninklijke Paardekooper Group (Oud Beijerland). De Huub van Rozendaal Award 2021 wordt uitgereikt op FM Dag 2021 op 7 september. 

Joop Standaert

Referent Jan Walraven vertelde de jury over de uitstekende relatie van Joop Standaert – de eerste CFO binnen het innovatieve, internationaal opererende en in bevestigings- en brandwerende systemen voor installateurs in de bouw gespecialiseerde bedrijf – met de familie, over wederzijdse waardering. Daarnaast is de altijd rustig blijvende Joop mede certificaathouder in de STAC, waarbij zijn kwaliteiten heel goed tot uiting komen. Want: de CFO legt de zaken in de STAC heel goed uit, mede door voor iedereen begrijpelijke Jip en Janneke taal te gebruiken. Daarnaast neemt Joop de familie mee in de M&A-activiteiten van de Holding, is hij verantwoordelijk voor de professionaliseringsslag die zowel de familie als finance onder zijn leiding heeft gemaakt en speelt hij een sleutelrol in de governance. Kortom, een allround CFO, die respect geeft áán en terugkrijgt ván de familie!

Lees het interview met Joop Standaert hier

Michael van Kasteren

De CEO van Simac Techniek BV, Eric van Schagen, was de enthousiaste referent voor ‘zijn’ CFO, Michael van Kasteren. Deze Chief Financial Officer vervult die functie bij het in ICT en High Tech markten gespecialiseerde concern al ruim dertien jaar, na eerder group controller en finance directeur te zijn geweest. Hij vormt, zo benadrukt Eric van Schagen, een twee-eenheid met de CEO. Is overal bij betrokken, een ‘echte corporate-achtige CFO, een echte financial’. Betrouwbaar, loyaal, integer en dus zuiver in zijn rol. Van Kasteren vermijdt het in discussie gaan met de familie. Eén van zijn uitdagingen: als Van Schagen over twee jaar zijn CEO-rol overdraagt – bij voorkeur aan iemand uit de familie – wil hij die volgende generatie faciliteren en ondersteunen. Zijn credo: ‘Stel als CFO de goede vragen, in plaats van dat je de verkeerde antwoorden geeft’.

Lees het interview met Michael van Kasteren hier

Bert van Dongen

Last but not least: de CFO van de in 1919 opgerichte Koninklijke Paardekooper Group, Bert van Dongen. Zijn referent voor de jury: Jan Paardekooper, vooraanstaand familielid en in die rol mede verantwoordelijk voor de snelle groei van één van de grootste onafhankelijke concerns in verpakkingen en bedrijfsbenodigdheden binnen Europa. Van Dongen had, zo zegt Jan Paardekooper, ook commercieel directeur kunnen zijn. Hij is enthousiast, kijkt vooruit, stimuleert groei, is betrokken bij de familie, bij de strategie én de duurzame strategie. Maar Van Dongen onderscheidt zich met name omdat hij waarde toevoegt. Altijd en overal waar zich kansen voordoen. Zo was de CFO succesvol bij financieringen en begeleidde hij een risicovol overnametraject. Daarmee dwong hij alom respect af. Vanwege al die kwaliteiten kan Bert van Dongen, waar en wanneer nodig, moeiteloos de CEO vervangen. Van Dongen speelde een belangrijke rol in de groei van de Group.

Lees het interview met Bert van Dongen hier

‘Huub van Rozendaal Award’
In een familiebedrijf vormt de CFO de schakel tussen het bedrijf en de buitenwereld en de familie. Hij of zij biedt een rationeel tegenwicht voor de ondernemers uit de familie, die een meer emotionele band hebben met hun bedrijf. Sinds 2017 is de Award vernoemd naar Huub van Rozendaal die in 2017 overleed. Het persbericht hierover tref je hier.

De Huub van Rozendaal Award wordt jaarlijks uitgereikt op FM Dag, hét toonaangevende event voor financieel directeuren. In 2021 zal FM Dag op 7 september plaatsvinden.

De jury is op zoek naar een financieel directeur bij een familiebedrijf dat succesvol is door dingen anders te doen, dat durft te innoveren en te vernieuwen, waar de financieel directeur een duidelijke stem heeft ten opzichte van de familie en ervoor zorgt dat de groei duurzaam verankerd wordt.

De jury bestaat uit Albert van Bolderen (CFO Zeeman textielSupers), Marc Alblas (Finance Director EMEA Heartland Food Products Group), Ilse Matser (Lector Familiebedrijven – ‎Windesheim University of Applied Sciences), Willemien Boot (CFO Koninklijke Auping) en Jeroen Straathof (CFO Ridder Group)

Gerelateerde artikelen