FM Dag 2018: Hoe neem je de beste beslissingen?

'Als je geen beslissingen neemt, heb je niet geleefd': zo trapte filosoof Bas Haring FM Dag af in de Brabanthallen in Den Bosch, met 400 financials.

Dit jaar was het thema van FM Dag: ‘De beslissing is aan jou!’

Lees ookAuping CFO Willemien Boot wint Huub van Rozendaal Award

Bekijk hier de foto's van FM Dag 2018

De vraag is: hoe neem je het beste zakelijke besluiten? Een lange rij deskundigen werd aan de hand van tv-presentator Wilfred Genee gevraagd hoe zij tot hun keuzes komen. “Niet door spreadsheets”, wist Haring zeker. “Je moet het zelf doen, anders nemen de spreadsheets beslissingen voor jou. Dan sta je er buiten.”

Ontdekken van talenten

Dat klopt, wist Giels Brouwer, CEO en oprichter van SciSports uit eigen ervaring. SciSports heeft de afgelopen jaren enorme databases opgebouwd, waarbij veel en verschillende soorten prestaties van duizenden voetballers in vele competities over de hele wereld worden verzameld en geanalyseerd. Dit bedrijf ziet net iets eerder de talenten van de toekomst dan scouts. SciSports ontdekte op die manier de grote capaciteiten van onder meer Wout Weghorst en Memphis Depay. Maar adviseerde ook welke volgende carrièrestap ze het beste konden maken.
“Met data ben je er zeker niet”, vertelde Brouwer de zaal, die nog vol lag met de zilveren serpetines die uit de lucht kwamen vallen bij de start van FM Dag. “Je kunt wel heel goed voetballen, maar hoe groot is je blessuregevoeligheid en wat is bijvoorbeeld je persoonlijkheid? Mario Balotelli is een top-speler van wereldniveau, maar in zijn hoofd zit het niet goed. Als je hem naar de supermarkt stuurt voor boodschappen, komt hij terug met tien quads.”

'Karakter kun je niet veranderen'

Daar kan Balotelli niets aan doen!, legde arts en neurobioloog Dick Swaab uit: “Beslissingen worden genomen door je karakter. En je karakter kun je niet veranderen. Alleen misschien met veel moeite een klein beetje veranderen.” Onderzoek toont aan dat je hersenen een besluit nemen en de ratio er zeven seconden later een verhaaltje bij verzint – om het voor jezelf kloppend te maken. Swaab: “Een relatie is natuurlijk heel belangrijk, maar we nemen hierover een besluit op grond van verliefdheid. Niet door feiten op een rijtje te zetten en voor- en nadelen af te wegen.”

'Geen crisis à la 2008 opkomst'

Hoofdeconoom bij ING Bank, Marieke Blom, stelde iedereen in de zaal gerust. Ze ziet de laatste tijd vaak de vraag bij mensen uit het bedrijfsleven terugkomen: komt er een crisis aan à la 2008? Dus moeten we die ene financiële beslissing nemen? Maar Blom is positief over de economie: “Veel mensen praten over een zeepbel, maar het is een inhaalgroei waarmee we te maken hebben. Dat komt omdat Nederland langer dan het buitenland in de crisis zat door: steviger effecten op de huizenmarkt, omdat het kabinet de begroting snel op orde wilde hebben en omdat onze financiële sector flink getroffen was.”
Ze geeft toe: de huizenprijzen zijn flink gestegen, vooral in Amsterdam, maar buiten de vier grootste steden valt het reuze mee, dus Nederland zit volgens Blom niet in een huizenbubbel. “Ik hoor van iedereen dat het weer crisis wordt, maar het risico dat we '2008' binnenkort nog een keer meemaken is heel klein. Dus, benut je kansen!”


Of niet. Keuzes maken is ook mogelijkheden durven te negeren. Presentator Genee vroeg Ton van Veen, CFO van het supermarktbedrijf Jumbo, wat zijn beste beslissing ooit in zijn carrière was. Hij twijfelde maar heel even: “Dat was het besluit in 2006 om niet de supermarktketens Konmar en Edah over te nemen”, zei Van Veen. “De familie wilde het graag, maar ik vond het te riskant. De beide ketens waren groter dan Jumbo. En ik denk dat het ook achteraf een goede beslissing is geweest, gezien de crisis die er in 2008 aankwam en wat dat had kunnen betekenen voor de financiering van Jumbo.”

Na de beginsessie, die extra vrolijkheid en ontspanning kreeg door optredens van een liveband, gingen de bezoekers naar de talloze koffiecorners (met onder meer donuts) om elkaar beter te leren kennen, van gedachten te wisselen en elkaar te attenderen op de vele interessante lezingen en workshops die later die dag zouden volgen. Met als afsluiting van FM Dag 2018 de uitreiking van de Huub van Rozendaal Award, voor financieel directeuren van familiebedrijven aan Willemien Boot.

 

Interessant voor u als Finance Professional:  

Ontmoet Finance professionals op inspirerende events:
Controllers Netwerk Eindejaarsbijeenkomst 20 november bij de De Eendracht, Maarssen.
CFO Association Nieuwjaarsbijeenkomst op 9 januari bij Houthoff in Amsterdam.
FM Club Forum | Cash! Hoe vind je het en hoe speel je het vrij? op 27 maart.
Mis deze kansen niet. Word nu lid van de FM Club of het Controllers Netwerk en bezoek alle events.

3 onmisbare Cursussen voor ambitieuze Finance professionals
7 PE |  Masterclass Cash Management | 6 december 2018
14 PE | Effectief Forecasten | 11 en 12 december 2018
7 PE | BI voor Financials | 12 december 2018

Bekijk het complete aanbod van Alex van Groningen.

Gerelateerde artikelen