FM Club: niet bang meer zijn voor robotisering

Dat kregen de zeventig bezoekers van FM Club gisteren te horen van experts: "Robotisering maakt het vak juist aantrekkelijker."

Bekijk hier de foto’s van de FM Club van 7 november 2018 bij Yacht in Utrecht: FM Club

Financieel experts kunnen hun werk interessanter en uitdagender maken als de saaie onderdelen eruit worden gehaald. Door bijvoorbeeld een robot. Die kan met scripts allerlei gegevens, zoals NAV-data- of standaard online-invulprocessen. De financials houden dan meer tijd over voor analyse van gegevens, zei Misja Bouma, business development manager Finance bij Yacht: “Gevolg: de financials komen meer in een co-drivers rol.”


De bijeenkomst van FM Club stond in het teken van robotisering en hoe financials die al jaren hun werk doen deze stap kunnen maken. Er is veel scepsis over robotisering en er is veel angst voor de gevolgen ervan, zei Bouma: “Eén ding is zeker: het komt er aan. Dan kun je maar beter voorbereid zijn.”

Robotisering maakt het werk van de financials weliswaar een stuk interessanter, maar het vraagt nieuwe skills van hen, vertelde Bouma. Nieuwe trainingen en opleidingen zijn daarbij onontbeerlijk, want de financials van de toekomst moeten durven die stap te maken, moeten leren te analyseren, moet leren een consistent verhaal over die analyse te vertellen aan de directie en moeten misschien zelfs leren te voorspellen en trends ontdekken.

Bouma: “Voor de meeste financieel managers is het fijn dat ze daardoor meer contact krijgen met de business van hun organisatie. Dus: wees voorbereid op veranderingen van verantwoordelijkheden en taken. En het komt sneller dan je verwacht.” Het is leuk, zei ze, waarbij ze citeerde uit recent onderzoek van Yacht waarbij afwisseling voor financials erg belangrijk is: “Gebrek eraan blijkt voor hen de belangrijkste reden om van baan te wisselen.”

Wat er verandert door robotisering binnen de financiële wereld, legden Rogier Wijnands en Oscar Papôt van het Randstad Shared Service Center (SSC) uit. Robotisering is nu het exact nabootsen van een lange set manuele handelingen in bestaande applicaties. “Het is eerst altijd speuren hoe al die IT-systemen met elkaar zijn verknoopt”, weet Wijnands, “Scripts schrijven duurt slechts een halve dag, hooguit twee dagen.”
Wijnands, projectmanager robotics bij Randstad SSC, somde de voordelen op van scripts:
– Het vergroot de tevredenheid van medewerkers en klanten;
– Applicaties kunnen sneller worden geïntegreerd;
– De kwaliteit van de invoer gaat omhoog (geen tikfouten meer);
– Het bespaart kosten;
– Minder tijd kwijt aan invoer, dus meer tijd voor analyse van data.

Essentieel bij robotisering is het management en de IT-afdeling mee te krijgen. Ook de IT-afdeling is terughoudend voor nieuwe technologie: “Zeker voor robotics”, zegt Papôt. “Het is ook een beetje eng, want je ziet dingen razendsnel op je computerscherm veranderen terwijl je zelf niets doet. We kunnen de IT’ers gerust stellen: het script doet alleen de dingen die eerst handmatig werden gedaan. Het script kan niet meer dan invoervelden invullen – alleen de snelheid is veel groter.”

Een hilarische en leerzame laatste presentatie gaf financial managers inzicht in hoe ze de moeilijke stap naar (in dit geval) robotisering kunnen maken. “Uit je comfort-zone”, zei Peter Clausman van School of Mavericks (‘Voor gretige professionals die zien dat er meer mogelijk is’) klinkt al moeilijk. Maar de stap is veel groter dan iedereen denkt, liet hij zien aan de hand van een alternatieve boter-kaas-en-eieren-spel waar de zaal vol enthousiasme, verwondering en plezier aan meedeed.

Wat Clausman aantoonde is dat mensen te snel denken dat ze uit hun comfort-zone zijn. “Het blijkt dat ze er vaak alleen maar een klein stapje buiten zitten. Of voor een beperkt aantal vaardigheden. In ieder geval te weinig om een echte stap te maken. Als je ambitie is om er echt het maximale uit te halen, gaat dat niet werken.”

Hij daagde de zaal uit om binnen een minuut het maximale aantal punten te halen met een spel dat leek op boter-kaas-en-eieren (comfort-zone), maar het niet was. De eerste keer was de hoogste score in de zaal zestien. Stap voor stap kwamen de bezoekers er achter dat ze teveel aan het traditionele spel vastzaten en ze bij het nieuwe spel van Clausman zelf meer het maximale eruit konden halen – door creativiteit en durf. Door buiten de kaders te denken.

Zo steeg het maximale aantal punten na sessie twee al naar 32, vervolgens naar 600 (doordat soms mensen gingen samenwerken) en daarna zelfs naar 6000 (door nieuwe regels te bedenken). En nòg had de zaal volgens Clausman lang niet het maximale uit het spel gehaald: “Waarom is niet iemand in de zaal opgestaan en geroepen: ‘Kom laten we alle punten van iedereen bij elkaar optellen: dan hebben we pas een hoge score!’. Met durf haal je meer uit je organisatie.”

Interessant voor u als Finance Professional:  

1. Ontmoet Finance Executives op inspirerende events:
FM Dag op 14 november, 1931 Congrescentrum Brabanthallen, ‘s-Hertogenbosch
FM Club Forum | Cash! op 27 maart
FM Club Forum | BIG Data op 27 juni
Mis deze kansen niet. Bekijk alle events via FM.nl/events.

2. Sluit u aan bij de FM Club voor meer kennis, groter netwerk en snellere carrière
De beste Finance Professionals weten precies wat er speelt in hun vakgebied. Zij volgen regelmatig seminars en houden de vakpers bij. Zij zijn up to date en goed geïnformeerd. Zij hebben meer plezier in hun werk. En… zij maken sneller carrière. Dit kunt u ook. Hoe? Word nu lid van de FM Club.

3. Interessante opleidingen voor u en uw collega’s:
– Bent u actief in overnames of wilt u een bedrijf (ver)kopen? Ontdek hoe u succesvol een bedrijf (ver)koopt.
– Volg dé leiderschapstraining voor Financials: Effectief Leiderschap in 4 dagen.
– Ontdek in één dag hoe u de kaders schetst voor effectief cash-, credit- en treasury management in uw organisatie met de training Treasury Statuut opstellen en beheren.

Gerelateerde artikelen