Fiscus versoepelt regels rittenregistratie bestelauto’s

De Belastingdienst versoepelt de regels voor de verplichte rittenregistratie voor bestelauto's. In plaats van de gewraakte gedetailleerde rittenregistratie zijn bestelautorijders onder voorwaarden voortaan alleen nog verplicht de werktijd en de begin- en eindkilometerstand van de werkdag te noteren.

Het is vervolgens voldoende als de fiscus uit de administratie van de werkgever kan terughalen welke zakelijke bestemmingen zijn bezocht.

Uit de toelichting op de website van de Belastingdienst maken wij op dat deze regeling geldt voor werknemers die door de aard van hun werkzaamheden vaak veel ritten op een dag maken.

Daarnaast is voorwaarde dat de werkgever met de werknemer een overeenkomst sluit waarin onder andere is opgenomen dat de werknemer een vereenvoudigde rittenregistratie gaat bijhouden, privégebruik tijdens werk- en lunchtijd niet is toegestaan en de werkgever de bezochte zakelijke adressen in zijn administratie bewaard.

Ons inziens met name een lastenverlichting voor de werknemer. Deze hoeft immers niet meer zoveel gegevens in de rittenregistratie op te nemen als voorheen het geval was. Of het ook een lastenverlichting voor de werkgever betreft valt te betwijfelen. Dit in verband met de verplichting tot het opnemen van de (volgorde van de) bezochte zakelijke adressen per werknemer in zijn administratie.

Enigszins onduidelijk blijft wie gebruik kan maken van deze regeling. Men heeft dit algemeen omschreven als ‘de werknemer die door de aard van zijn werkzaamheden vaak veel ritten op één dag maakt’. Gezien deze bewoordingen lijkt het erop dat bijvoorbeeld bouwpersoneel niet van de regeling gebruik kan maken omdat zij veelal meerdere dagen op een vaste werkplek werken.

 

Bron: Horling Belastingadviseurs

Gerelateerde artikelen